Бум на новосъздадени съвместни програми, предлагани от български висши училища с партньори от чужбина, се наблюдава през последните 2 години.

От 2020 година насам осем висши училища са създали нови съвместни програми с 11 чужди университети и институции от страни като Германия, Франция, Великобритания, Китай, Австрия, Русия, Мексико и др.

Като цяло 24 български висши училища предлагат общо 75 съвместни програми, в които през пролетта на 2021 година са се обучавали над 4900 студенти и 101 докторанти.

От миналата година Рейтинговата система на висшите училища в България ежегодно публикува списък на изучаваните в страната съвместни програми. Рейтинговата система се поддържа и развива от консорциум между Институт Отворено общество - София и Сирма Солюшънс по поръчка на МОН.

Данните за броя и вида на съвместните програми с чуждестранни висши училища са събрани за целите на Рейтинговата система на висшите училища в България през юни 2021 година. Данните са предоставени и верифицирани от самите висши училища.

В „съвместни програми“ се включват следните форми на свързаност за обучение на студенти между български висши училища и чуждестранни висши училища и/или чуждестранни акредитиращи институции:

1. Договори за съвместна учебна дейност с чуждестранни висши училища, предвиждащи издаване на двойни дипломи и/или съвместни дипломи

2. Договори за образователен франчайз с чуждестранни висши училища

3. Акредитации от чуждестранни акредитационни агенции за отделни професионални направления в български висши училища или чуждестранна акредитация за българското висше училище

Най-старата действаща съвместна програма е създадена през 1990 година между Техническия университет – София и Технологичния Институт Карлсруе – Германия, с обучение на немски език по специалност „Общо машиностроене“ за бакалаври и магистри.

Най-голям брой съвместни програми има Софийският университет "Св. Климент Охридски" (10), Техническият университет – София (8) и Висшето училище по мениджмънт – Варна (8), следвани от Нов български университет (6). Най-голям дял студенти се обучават в съвместни програми в Американския университет, където студентите при завършването си получават две дипломи (българска и американска). Шест висши училища предлагат обучение на докторанти в съвместни програми.

В повече от половината съвместни програми преподаването е на английски език, но има и редица програми на български, руски, немски, френски език. Редица съвместни програми са с университети от държави членки на Европейския съюз – от Германия, Франция, Австрия, Италия, Гърция, но има и множество съвместни програми с други страни като Великобритания, САЩ, Русия, Казахстан, Швейцария и др.