На визита в САЩ ще има разговори за ядрена енергия, втечнен природен газ и за технологии за съхраняване на въглеродни емисии

Завод в района на Стара Загора за производство на големи батерии ще бъде с пари от Плана за възстановяване и развитие. То ще произвежда батерии с размера на товарен контейнер, а чрез тях ще се балансира енергийната система.
Този нов енергиен проект бе представен от енергийния министър Александър Николов и вицепремиера и финансов министър Асен Василев по време на общественото обсъждане на промените в плана. Министър Николов определи идеята "електрически Чирен", по аналогия на газовото хранилище.
Геотермалната енергия, като зелена енергия пък ще добавя мощности към системата. На 7 места, основно в Южна България - Сапарева Баня, Велинград, по долината на Струма, между Враца и Ловеч, в района на Варна и между Пазарджик и Пловдив, ще са точките, в които предварителни проучвания са показали, че има смисъл от използване на геотермалните води. Според Асен Василев обаче, изграждането им ще се забави, защото предстои картографиране, тъй като проучванията ни били от 80-те години, а сондажи не били дълбоки, около 800 метра, за да се използват като енергоизточник.
Обсъждането на промените в енергийния раздел на Плана продължи повече от два часа и бе прекъсван от представители на профсъюзите, миньорите, предприемачи, които се интересуваха основно от съдбата на „Мариците“. Въпреки уверението на министрите Василев и Николов, че въпреки новото предприятие за батерии, от региона няма да отпаднат базовите производства, съмненията за безработица останаха.
Министър Николов подробно обясни, че заводът за батерии ще съхранява енергия, произведена в часове и дни без търсене, а батериите ще я връщат при пиково натоварване и така ще балансираме енергията си. Според него, така ще се обират луфтове от порядъка до 1 гигават, а производителите ще продават енергията си не само краткосрочно, но и за "ден напред", дългосрочно, което ще нормализира цените. Николов бе категоричен, че имаме достатъчно мощности и можем така да станем пионер в ЕС.
В плана е записано още, батериите да са български, като част от националната сигурност, каза още вицепремиерът. Операторът на произведените батерии можел да ги отпада под наем, допълни енергийният министър.
На въпрос защо от плана е отпаднала паро-газова централа в Маришкия басейн, отговорът бе, че природният газ е преходно гориво и ще се окаже, че може да се вложат много средства за изграждане на такава мощност след 3 години, примерно, за да бъде закрита след . Вратата за изграждането и обаче остава отворена, ако частен инвеститор поиска да строи.
Никой не иска да закрием "Марица изток 2", тя остава балансираща, систематична и важна мощност за България и района, зарекоха се двамата министри.
По Плана няма как да се иска нова ядрена мощност, защото така ще се наруши един от основните принципи на плана- „Не вреди“. Същата причина бе посочена и като виновна за отпадането на хидроелектрически обекти. "Мощности, които не отговарят на екологичните норми, не се финансират. Няма да ги толерираме в системата - това е ясен ангажимент. Иначе няма да получим и една стотинка по плана. Това е преговорната рамка, в която работим", категоричен бе Василев.
„Предстои визита в САЩ, където ще се разговаря не само за ядрена енергия или втечнен природен газ, но и за технологии за съхраняване на въглеродни емисии, съобщи енергийният министър Александър Николов. Повече подробности не бяха съобщени.
Василев още напомни, че ангажиментът за намаляване на СО2 емисиите с 40% остава, защото е основно условие за Плана, затова въглищните централи в района на Стара Загора няма как да работят 100% на нивото от 2019 г., заклъчи министърът.

Асен Василев
Асен Василев