Никой не е заплашен от режим обаче, в София дори пускат повече за производството на ток

И този месец язовирите остават пълни, като водата в тях е 80,4% от общия им обем. Поради това заявките на ВиК дружествата са удовлетворени в пълен размер и не са налагани ограничения.

Нивото на “Искър” остава същото към края на януари - 74% царъбнен. Водата за София е леко намалена - от 12,3 на 12 млн. кубика, за сметка на това обаче за производство на електроенергия за отпуснати 20 млн. кубика - с 5 повече от миналия месец. Още 4,5 млн. куб. метра София получава от “Бели Искър”, който е спаднал до 62,6% от обема си.

“Среченска бара” е пълен 95%, което е лек спад спрямо месец по-рано, но Монтана и Враца остават със същите количества за пиене. Водата в “Христо Смирненски” също е с около 2% по-малко в края на януари, заради което намаляват количествата за производство на ток с 200 хил. кубика, а за Габрово отново са отпуснати 650 хил. куб. метра.

В нивото на яз. “Йовковци”, който се ползва от Велико Търново и Горна Оряховица, няма промяна и то остава 90%. Количеството в “Ясна поляна”, който е с един от най-ниските обеми, се е увеличило и вече е 62% от общия.

“Тича” остава със 70% от общия. Вместо 2,5 млн. кубика обаче, както беше през януари, Шумен и Велики Преслав за февруари получават 2,3 млн., а Търговище - 0,75 млн. “Камчия” е качил обема си до почти 90% от общия. На Варна са отпуснати същите количества - 3 млн. кубика, но за Бургас са дадени 4,5 млн., докато през януари те бяха 4,9 млн.

Миналия месец “Ясна поляна” беше с най-ниско ниво на запълване - 53%., но е успял да се напълни до близо 65 на сто.

Водоподаването към Бургас обаче остава почти същото, дори леко е намалено - от 1,1 на 1 млн. кубични метра. Същата е ситуацията с яз. “Асеновец”, който вече е с наличен полезен обем 70% от общия, а количествата за Сливен са ограничени от 2,2 на 2 млн. кубика.

“Боровица” остава почти 100% запълнен.

Разрешените количества за ползване от яз. “Студена”, който е пълен близо 73%, не са променени - перничани получават 1,7 млн. кубика.

При язовир “Дяково” има малък спад с около 3% до 71,4 на сто от общия обем, но няма промяна в разрешените количества за ползване.