Цените на петрола и природния газ на борсата се увеличават заради напрежението около Украйна. Предполага се, че ако Русия атакува, САЩ и ЕС наложат тежки санкции на Москва, това ще доведе до нарушаване на доставките.

Според данни от европейските борси цената на газа скочи рязко с откриването на търговията. От януари насам за първи път се наблюдава стойността на синьото гориво да надхвърля 1000 долара за 1000 куб. метра. 13,7% е увеличението на цената на Лондонската борса. Фючърсът за март в нидерладския хъб ТТФ вдигна стойността си до 1031,8 долара за 1000 куб. метра, което се равнява на 88 евро за мегаватчас. След този скок стойността падна до 980 долара за 1000 куб. метра. Междувременно транзитът на руски газ през Украйна остава сравнително слаб, като варира между 51- 58 куб. метра.

Цената на петрола се увеличи, като референтният за Европа сорт "Брент" поскъпна с 1,12 долара и достигна до 94,38 долара за барел. По време на търговията цената на черното злато достигна и до 96,6 долара, което е най-високата отчетена стойност от октомври 2014 г. насам.

Стойността на американския лек суров петрол добави към стойността си 1,28 долара и достигна до цена от 94,38 долара за барел. От бума на цените износителите на енергия със сигурност печелят, докато светът понася удар, защото както потребителите, така и компаниите ще трябва да плащат по-високи сметки. Това би се отразило на покупателната им способност, която спада с покачването на стойностите на храните, отоплението и транспорта.

Според изявление на председателя на Международната агенция по енеретиката Фатих Бирол надеждите сега са държавите от ОПЕК+ да спазят своите обещания за повече добив на петрол.

Въпреки напрежението между Русия и Украйна изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев заяви, че у нас има достатъчно горива и няма вероятност за недостиг. Европа в това число и България са силно зависими от доставките на петрол и природен газ от Русия, но според Делчев страната ни има алтернативни източници за внос. Освен това се поддържат и задължителните 90-дневни запаси от горива. Изпълнителният директор на БПГА поясни, че запасите са с търговска цел, тоест държавният резерв за военни цели не влиза в този обем, но при някои обстоятлства също може да бъде пуснат.