Прокуратурата да провери укриват ли се данъци и печалби от дружества, които произвеждат ток чрез фотоволтаици, поиска ДПС.

Установили сме от публични регистри, че има 13 дружества, които имат свързаност с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев. Също е видно, пак от публичните регистри, най-вече от годишните финансови отчети и всичко, което Агенцията за устойчиво енергийно регулиране публикува, че по време на “тиранията на ДПС” в институциите и регулаторите - по негови думи, а именно от 2010 г. насам, тези 13 дружества вземат средно годишно 50 млн. лв. премии. Тоест от 2010 г. до 2021 г., когато размерът им беше непроменен.

Това обяви зам.-шефът на ДПС Станислав Анастасов пред журналисти в парламента. По думите му това означава, че за тези 11 г.

дружествата са получили малко

над половин милиард лева

Колко още правят тези дружества от продажбата на ток, можем само да гадаем. Можем и да гадаем колко още дружества са свързани с него, коментира Анастасов. И подчерта, че имало и много офшорни дружества, на които не успели да установят собствеността.

Направи ни впечатление, че когато КЕВР взе решение, което засяга въпросната цена, свързана с фотоволтаиците, се поиска оставката на Иван Иванов (бившия шеф на комисията - бел. ред.), каза зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.

От движението сезират прокуратурата и компетентните органи, защото от анализ на публични данни били установени доста сделки, при които производители на ток с фотоволтаици сключвали договори с търговци на ток, които продават на борсата. Поради сложността на схемата не можело да се установи с голяма точност дали има свързаност между дружества, които са производители, и такива, които са търговци.

ДПС иска от прокуратурата да провери дали има избягване на данъчно облагане през сделките между свързани лица и дали се укрива печалба, защото в голяма част от финансовите отчети на дружествата имало чувствителна разлика между декларираната печалба и приходите, обясни Цонев.

От ДПС отказват да посочат кои са фирмите, свързани с Прокопиев, цялата информация щяла да бъде дадена на прокуратурата.

Енергийният бизнес на

Прокопиев минава през

две основни дружества

- “Соларпро холдинг” и “Алфа енерджи холдинг”, показват данни от публични източници. Двете компании имат и дъщерни фирми, които се занимават с изграждане, придобиване, експлоатация и производство на ток от възобновяеми източници.

Сред тези дружества, пак по информация от публични източници, са “Алфа енерджи ка”, “Разлог енерджи парк”, “Грийн енерджи парк”, “Соларпро ОМ”, “Силистра енерджи”, “Алфа енерджи МТ”, “Юнайтед солар”, “Разлог биоенерджи” и други.

Прокопиев участва и в търговия на ток чрез платформата Токи.

ИВО ПРОКОПИЕВ
ИВО ПРОКОПИЕВ