"Правим проверка на всички 17 складове към държавните предприятия, в които се продава дървесина, за да се обезпечи населението на поносима цена. Миналата година забелязахме изключително повишаване на цената, както и недостиг. Предвидили сме още 39 склада да заработят в страната, така че да станат 56. Целта е да се гарантира доставка на дървесина за местното население, за да няма спекулации с цените." Това каза министърът на земеделието Иван Иванов, който посети склад за дървен материал на Горското стопанство в Благоевград. Допълни, че Горските стопанства не са конкуренция на прекупвачите, които имат възможност да се "ориентират пазарно и да се прекрати спекулата, за да не достигат до 160 лв. на кубик", което е непостижимо висока цена особено за пенсионерите.
"Нашата цел е не да изкривяваме пазара, а да дадем възможност на хората с ниски доходи да имат достъп до дърва за огрев. Имали сме немалко сигнали, че кметове злоупотребяват и повишават цената, а сега ще се плаща директно на Държавните горски стопанства. Ще се контролира цената на транспортните разходи, ще се закупи и допълнителна техника. Всичко това се прави със средства на ДГС-тата. Те ще наемат и хора, което пък ще доведе до изсветляване на сектора на дърводобива", коментира още Иванов.
Цената на дървата във временните горски складове е с разлика от 1-1,50 лв., а транспортният разход основно определя крайната цена, така че тя да е около 90 лв. за кубик.
Директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов пък уточни, че се разработва механизъм гражданите свободно да купуват до определен лимит, за да не се случват след това препродажби.