Асоциацията на индустриалния капитал в България организира кръгла маса за представяне на Доклад за идентифицираните основни и специфични умения по ключови професии/длъжности в 13 икономически дейности (сектора).

Докладът представя анализ на идентифицираните основни и специфични дигитални умения на три нива по ключови професии/длъжности в общо 13 икономически дейности (сектора), включващи земеделие, производство на месни изделия, производство на текстил и трикотажни и кожухарски изделия, производство на тоалетни и козметични препарати, електротехника; машиностроене; въздушен транспорт, издателска дейност; дейности в областта на човешките ресурси, артистични и творчески дейности.

Проектът стартира на 1.10.2021 г. с определянето на общо 65 ключови за всеки пилотен сектор професии/длъжности. За всяка професия/длъжност бяха изведени основните функции, които изискват дигитални умения и на тази основа бяха разработени въпросници и проведено проучване в общо 116 предприятия.
Резултатите постигнати по тази дейност и направените изводи от анализа ще се използват изцяло за разработване на унифицирани профили за дигитални умения и ще бъдат основа за последваща работа по проекта, съобщиха от асоциацията.

В дискусията ще вземат участие представители на държавната администрация, браншови и граждански организации, работодатели и заети лица.