Отделни абонати плащат по над 240 лв. за жилища от 49 квадрата и 83 квадрата - проблемът не бил в размера, а дали обитателите пестят

Януарските сметки за парно са средно с 28% по-високи от тези преди година. Първите данни от реалния отчет на дистанционните уреди на топлинния счетоводител “Техем” показват, че има домакинства, които ще платят малко над 15% увеличение, но при други скокът е 5 пъти по толкова.

Две са основните причини за увеличените суми. Студеното време, довело до 6% повече ползвана енергия, което показа, че студът е провалил наложения мораториум върху цените на тока и парното. Втората причина е вдигането на цената на газа с 20%, което бе прието КЕВР от 1 юли 2021 г.

Миналия януари средномесечната температура е била 1,36°, а през първия месец на тази година е 0,3°. Цената преди година е 98,51 лв. за мегаватчас с ДДС, а този януари - 118,18 лв.

“Тези по-ниски температури, водещи до по-високо потребление на енергия, в съчетание с повишената цена на енергията с 20% от 1 юли 2021 г. определят и по-високи месечни сметки за клиентите на топлофикационното дружество в столицата”, казва Милена Стоянова, управител на “Техем”.

Метеоролози обаче напомнят, че Нова година и първата седмица на месеца дойдоха с необичайно високи температури. За почти цялата равнинна част на България януари завърши с положителна аномалия - в Южна България до 2°, а в Северна между 2 и 4 градуса над нормата, обобщи синоптикът Симеон Матев.

Реални данни за конкретни апартаменти показват

увеличение на

сметките от

15,14 до 82%

Разходите за отопление и топла вода на 4-членно домакинство в София, чийто имот е 83 кв. м, през януари 2021 г. са били 219 лв., през декември същата година нарастват до 242,57 лв., а за първия месец на 2022 г. достигат 252,18 лв. Или това семейство е платило с 15,14% повече за този януари в сравнение със същия месец на м.г. 

В друго жилище в столицата, което е 71 кв. м, 3-членно семейство също дава повече за отопление и вода. За януари сметката му е 177,72 лв., при 153,95 лв. преди година, или това е 15,44 на сто повече.

В по-малките

жилища има

много сериозно

нарастване

на разхода

- за апартамент от 49 квадрата, обитаван от тричленно домакинство, януарската фактура е 282,76 лв. при 154,75 лв. преди година, или с 82% повече. (Колко са плащали - виж графиката.)

Размерът на сметката на отделните домакинства зависи най-вече от индивидуалното потребление и цената на енергията. Разходите в дори близки по размер имоти не може да бъдат сравнявани заради различния брой живеещи и различните навици в потреблението на клиентите, уточняват от фирмата. Квадратурата не била определяща, а по-скоро потреблението - дали хората пестят, или не правят никакви икономии.

Ако не бе наложен мораториумът, сметките щяха да бъдат значително по-високи. Преди цените да бъдат замразени с решение на парламента, се предвиждаше парното в София да поскъпне с близо 30% от януари тази година.