Volkswagen и Porsche SE (компанията, която държи по-голямата част от акциите на автогиганта) излязоха с изявления, в които се посочва, че обсъждат отделянето на легендарния производител на спортни автомобили Porsche като независим производител чрез първично публично предлагане (IPO) на неговите акции. Само 25% от акциите ще бъдат търгувани, което позволява на Volkswagen и Porsche SE да запазят контрола върху компанията.

Нещо подобно се случи преди 7 години, когато FCA създаде Ferrari NV и продаде 10% от обикновените акции на "кончетата от Маранело" на Нюйоркската фондова борса.

Този ход не е просто начин за увеличаване на стойността за акционерите. Основната му цел нова опция за финансиране на Volkswagen. С продажбата на 25% от акциите на Porsche германската група ще има достъп до повече пари за инвестиране в електрификацията на бъдещите си модели.

Bloomberg Intelligence изчислява, че нововъзникващата компания може да достигне стойност до 85 милиарда евро. Текущата пазарна капитализация на Volkswagen е 129,5 милиарда долара.