Дружеството провежда успешно стратегията си за устойчив растеж

"В "Топлофикация Бургас" имаме амбициозна програма за инвестиции в подобряване на топлопреносната мрежа в града и осигуряването на чисто и екологично отопление. В краткосрочен план сме заложили да продължаваме подобренията на основни съоръжения, осъществяващи преноса на топлинна енергия към крайните потребители на територията на Бургас. Основната цел на тези мероприятия е гарантирането на сигурно отопление и гореща вода. Всяка година рехабилитираме амортизираните трасета и присъединяваме нови клиенти", съобщи  инж. Христин Илиев, директор на "Топлофикация Бургас". Той коментира, че в дългосрочен план ще работят върху развитието на един от големите стратегически проекти, а именно увеличаването на дела на биогоривата в производството на енергия.

"При оползотворяването на биомасата няма вредно въздействие върху околната среда. Тя е сред най-екологичните горива, които могат да се използват при производството на енергия, което дава и възможност цената на топлоенергията да се запазва по-достъпна за потребителите, предвид рекордно високата стойност на газа в последните месеци.", заяви инж. Илиев.

Директорът на "Топлофикация Бургас" разказа за внедрената в предприятието когенерационна система и за опита при нейното използване. "Технологията се базира на газо-бутални двигатели, разработена от финландската фирма. Системата е изцяло компютъризирана. Използването на тази технология позволява достигане на обща ефективност от над 75% и икономия на първична енергия за една година повече от 15% в сравнение с разделното производство на електрическа и топлинна енергия.", каза инж. Илиев и допълни, че инсталацията отговаря на всички български и европейски изисквания за опазване на околната среда.

"Съоръжението дава възможност на "Топлофикация Бургас" комбинирано да произвежда топлинна и електрическа енергия от един и същи енергиен източник. В сравнение с традиционно произведената електроенергия, при когенерацията допълнително произведената топлина се използва за отоплителните нужди на потребителите. С инвестицията ни произвеждаме надеждна, сигурна и екологична енергия.", обясни инж. Илиев.

"С внедряване на когенерационната система предприятието използва първичната енергия – синьото гориво в производствен процес, от който едновременно се генерират двата основни производствени продукта на дружеството – топлина и електричество. По този начин се реализира около 40% икономия на използваното гориво. Казано накратко, основните предимства на когенерационната система са оптималност при използване на енергията чрез едновременно производство на топлина и електричество, екологичност и по-ниски нива на вредните вещества заради използването на катализатори, икономичност чрез производство както на електрическа, така и на топлинна енергия и напълно автоматична експлоатация – чрез използване на ефективни системи за дистанционен контрол.", заяви инж. Илиев.

По думите му с успешно реализираният проект вече 15 години доказва своите положителни резултати, "Топлофикация Бургас" е повишила енергийната ефективност. "Инвестицията беше именно в отговор на принципите, според които всяка държава трябва да работи за създаване на нисковъглеродно производство, а също така използването на тази инсталация дава възможности за по-ефективно усвояване на природните ресурси.", допълни инж. Илиев.

В отговор на въпрос за посоката, в която очаква да се развива енергийният сектор в България в контекста на Зелената сделка, инж. Христин Илиев посочи, че Зелената сделка ще промени не само енергетиката и икономиката, но цялостното ни обществено поведение. Според него чрез институциите си, страната ни трябва да създаде ясното разбиране за Зелената сделка като предоставяща нови огромни възможности за цялостна трансформация на енергийния сектор. " Постигането на целите на амбициозния Зелен Пакт ще изисква значителни инвестиции.", заяви инж. Илиев.

Директорът на "Топлофикация Бургас" поясни, че изходната позиция на отделните региони и страни членки обаче не е еднаква. "Има страни, сред които е и България, за която тази трансформация ще бъде трудна. Всички знаем, че 60% от електроенергията ни идва от въглищата и инвестициите, които трябва да направим, за да изградим нисковъглеродна икономика, са огромни. Затварянето на въглищните централи у нас, каквато е амбицията на „Зелената сделка“, би довело до големи загуби за цялата икономика.", поясни инж. Илиев. По тази причина директорът на топлофикационното предприятие посочи, че през следващите 10 г. трябва да се работи много активно, за да се внедрят най-добрите и икономически издържани технологии.

"В близките години ще се търсят и механизмите по какъв начин въглищата да се заменят с друг вид гориво. Както сами виждате, това е един дълъг хоризонт и нещата няма как да се случат от днес за утре. Ускорената газификация е с огромен, но считам, че все още неизползван потенциал в България. Тя може да реши по ефективен и бърз начин съществена част от социалните, икономически и технологични проблеми.", поясни инж. Илиев.

"Смятам, че изпълнението на задачите на „Зеления пакт“ трябва да е добре балансирано – между екологичните цели и защитата на българските национални интереси. Резките и крайни решения ще окажат негативен ефект върху социално-икономическото развитие на страната, националната и регионална конкурентоспособност, както и на енергийната сигурност. Необходими са конкретни решения, формулирани съвместно от националната и местна власт, бизнесът и активната подкрепа на неправителствения сектор.", заяви инж. Илиев.

Той отново подчерта, че всички български топлофикации са важна част от устойчивото енергийно развитие на България и чрез дейността им се запазва енергийната независимост и сигурност на страната.