Валутите на страните от Централна Европа поевтиняха в днешната търговия, увеличавайки загубите от вчерашната сесия. Унгарският форинт спадна до нов рекорден минимум спрямо еврото на фона на притесненията на инвеститорите от развитието на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

През днешния ден в Централна Европа продължават да пристигат бежанци от Украйна, като според оценки на Върховния комисариат на ООН за бежанците вече над 660 000 души са избягали в съседните страни през дните на руската инвазия, съобщи БТА.

Валутите на държавите от региона продължиха да поевтиняват след рязката загуба на стойност вчера, последвала налагането на по-строги санкции срещу Русия, включително изключване на някои банки от международната система за разплащания SWIFT.

Унгарският форинт днес понижи курса си с 0,87 на сто до 374,20 за едно евро, поставяйки антирекорд за втори пореден ден.

Полската злота загуби 1,1 на сто до 4,7375 за едно евро, което е най-ниският й курс от април 2009 година. От началото на годината полската валута се е обезценила с 3,09 на сто и бележи най-лошо представяне в региона.

Чешката крона отстъпи с 0,36 на сто до 25,2 за едно евро.

Валутите на страните от Централна и Източна Европа стабилно поскъпваха от началото на годината, подкрепени от по-високите лихви на централните банки. Тези печалби обаче бяха заличени, откакто Русия нахлу в Украйна миналата седмица, отбелязва Ройтерс.

Фондовите борси в региона също отчетоха предимно понижение на основните индекси. След вчерашния спад борсата в Прага се закрепи, с повишение от 0,77 на сто. Във Варшава котировките отстъпиха с 0,34 на сто, а в Букурещ нараснаха с 0,32 на сто.