Научно-внедрителски институт за иновации в туризма ще бъде създаден към Икономическия университет във Варна, съобщи председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров на дискусия, посветена на предизвикателствата пред научните изследвания и обучението на кадри за бранша. Във форума участваха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, кметът на Варна Иван Портних, представители на академичните среди и бизнеса предава БТА.

Според него, тъй като през последните години този сектор търпи сериозни удари, създаването на новото звено ще помогне за постигане на устойчив бизнес модел. Идеята е да се ползва чуждо, възможно най-високотехнологично ноу-хау, за да покажем различно лице на българския туризъм, да привлечем по-платежоспособни гости, обясни Димитров. Той допълни, че новият институт ще бъде дисперсна точка за иновации към всички учебни заведения в България, които искат да се присъединят. Освен това той ще приюти и Обсерваторията по туризъм – филиал, който е световно развит.

Институтът може да стане факт в рамките на една година, а е възможно да се случи и до 7-8 месеца, каза ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров. По думите му за финансирането на такъв тип проекти има модели - европейски програми, които осигуряват необходимите средства. Необходимо е обаче не просто да се осигури база, а да се разработи бизнес модел, който да гарантира устойчивост, обясни Станимиров. Той каза още, че за лектори в института ще бъдат поканени специалисти от Швейцария, САЩ и Австрия.

Иновации са необходими не само в туризма, а във всички сектори на икономиката, за да стане по-конкурентоспособна, допълни министър Лорер. Той посочи, че в сферата на образованието е най-добре наистина да ползваме модели от водещи държави като Швейцария и САЩ.