Европейската комисия (ЕК) ще представи днес предложения, които да дадат възможност на страните членки бързо да се освободят от енергийната им зависимост от Русия, предаде ДПА.

Войната в Украйна и наложените впоследствие санкции на Русия придадоха неотложен характер на тези усилия не само защото руският газ достига до ЕС през територията на Украйна, но и поради опасенията, че Москва може да спре доставките, което означава, че трябва да бъдат намерени алтернативи.

ЕС внася по-голямата част от газа, който потребява. През 2019 г. руският газ е бил 41 на сто от вноса.

Все повече гласове настояват за пълно ембарго върху вноса на руски газ, което да послужи като инструмент за въздействие върху Кремъл и да го накара да спре инвазията в Украйна.

ЕК иска газовите хранилища на ЕС да са запълнени средно с поне 80 на сто от капацитета си до октомври, началото на отоплителния сезон, се посочва в проектопредложение, с което ДПА се е запознал. Говорител на комисията заяви, че в момента те са запълнени средно с по-малко от 30 на сто от капацитета си, допълни БТА.

Блокът търси нови източници на газ, основно втечнен природен газ, като в ход са преговори с най-големите му купувачи, включително Япония, Южна Корея, Китай и Индия, за да отклонят излишъка от доставките по море към Европа, сочи проектопредложението.

Планът включва и пакт за възобновяема енергия, за да се намали употребата на газ и да се увеличи използването на слънчева, вятърна и хидроенергия.

Дори ако Русия не спре доставките на гaз, цените му ще останата високи тази година и ЕК призова страните членки да защитят потребителите и компаниите с мерки като ограничено регулиране на цените и целева финансова помощ.