Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е подел инициатива, която предвижда намеса на Европейския съюз в начина на формиране на международните цени на природния газ, съобщи говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому, цитиран от АНА-МПА, предава БТА.

Той заяви, че гръцката инициатива е изпратена до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и до компетентните европейски служби. Иконому уточни, че повече подробности ще бъдат дадени след няколко дни, когато инициативата бъде обявена публично.

По отношение на издаването на съвместна европейска облигация за енергетиката Иконому каза, че „има много дискусии за поскъпването на енергията и за новата реалност, която се очертава заради инвазията в Украйна. Гръцкото правителство играе водеща роля в тези дискусии, премиерът успя да постигне в изводите от срещата на върха да бъде записана нуждата от общи европейски инициативи.

Съответни действия предприехме и на съвета на министрите и премиерът е предприел инициатива за интервенция на международните цени на природния газ“, каза гръцкият правителствен говорител.