Цената е по-висока от класически наем, но включва и консумативи

Замрелият през последните две години офис пазар е започнал да се съживява, но не по очаквания начин. Все повече фирми, които търсят да наемат офиси, предпочитат те да бъдат споделени пространства. Много собственици на офис сгради вече се съобразяват с това и

изграждат такива

гъвкави офиси

дори в

съществуващи

сгради

Според доклад на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton специално в столицата двама от всеки трима нови наематели искат не класически офис, а гъвкави решения, които да им позволяват да се разширяват или стесняват според нуждите на момента.

Обикновено това са технологични компании, най-често такива, които сега стъпват на пазара и очакват да се разраснат, но нямат ресурс и време да наемат класически офиси. Те често предпочитат зоните около големите булеварди или в покрайнините на София, защото при евентуално разрастване на екипите биха имали проблеми с това къде ще паркират служителите им.

В София в момента има около 45 хиляди квадратни метра гъвкави споделени офис пространства и съвсем скоро

ще станат

към 50 хиляди,

се твърди в доклада.

Това все още е много малка част от офис площите в столицата, защото по данни от пазара в целия град заедно с предградията му вече има към 2,2 млн. квадратни метра офиси. Тенденцията на споделените офиси обаче е едва в началото си.

Става дума за помещения, които са изцяло оборудвани за работа и се обслужват от оператор. Поради това наемите за тях не могат да се сравняват с тези за класически офис, където фирмата най-често плаща според квадратурата плюс режийните разходи. Средният наем за класически офис в София е около 12-14 евро на квадрат в зависимост от района и класа на сградата, но по време на пандемията и масовизирането на хоумофиса цените леко спаднаха.

В споделените офиси сумата е по-висока, но тя включва пълно обслужване на работещите и консумативи.

“Напоследък във всеки район на столицата има такива офис пространства. Доскоро те бяха наемани от хора със свободни професии и стартъпи, но вече и класически фирми ги търсят и заетостта в тях започна да се увеличава, дори надминава тази на класическите офис сгради”, коментира пред “24 часа” Йордан Кръстев, мениджър “Офис площи” в Cushman&Wakefield Forton.