40% от продажбите на компанията са за Украйна, Русия и Беларус

В Киев евакуирахме офиса си. Хората преживяха известно време по бункерите, но вече целият женски състав, с все децата и семействата, са евакуирани. Някои са вече в София, настанени са на хотел и сме заявили, че всички наши служители, независимо от поведението на държавата, могат да разчитат на пълна поддръжка от страна на фирмата, за която те работят.

Това разказва в интервю за "Капитал" Огнян Донев, председател на управителния съвет, изпълнителен директор и най-голям акционер във водещата българска фармацевтична група "Софарма".

Това са високоинтелигентни хора, знаещи много езици, които биха си намерили работа навсякъде по света. Ние предлагаме на тези, които желаят, да останат в България, най-малкото докато премине най-лошото. Силно се надяваме, че войната ще спре.
Другото ни производството е в град Уман, който е 160 км южно от Киев. До този момент заводът не е силно засегнат, с изключение на няколко случайни бомби. Но не можем да предскажем докога, казва още Донев.

Заводът функционира и не е разрушен. От друга страна сме сигурни, че и в трите страни, засегнати от действията, където ние присъстваме, разполагат с наши лекарства за от порядъка на 30-40 дни. Разбира се, сега, докато са задръстени границите, не е моментът да донатоварим пунктовете и с наши камиони, но скоро ще се почувства дефицит на лекарства.

В момента усилено се изкупуват наличностите от нашите складове. Така че те може да приключат и по-скоро, но засега са функциониращи, обяснява Донев.

Трите пазара - Украйна, Русия и Беларус, заемат около 40% от продажбите на "Софарма". Така че ние сме може би една от най-засегнатите български фирми от войната. Готвили сме се за тежка икономическа ситуация, но не за война. И така погледнато, посрещаме в много добро финансово състояние събитията.

Няма народ, който да е виновен за нещо, и спирането на медицински доставки може да се счете, че е форма на геноцид. Не съм чувал някое правителство да призовава към това, казва още Донев.