Депутатът от "Демократична България" Георги Ганев, който преди ден обяви в интервю за "24 часа": "За зърното няма риск, има с торовете - храните може да поскъпнат много", анализира и в сутрешния блок на Нова телевизия спекулативно ли е драстичното повишаване на цените на основни продукти.

Основна тема на разговора бе поскъпването на олиото. По думите му една от причините за поскъпването е фактът, че Русия и Украйна са най-големите производители на слънчоглед в света. „Поради очакването, че реколтата тази година няма да е особено добра и в двете страни, цената на суровината е висока на световните пазари. Именно това вдигане на цените, дори България да не внася от там, няма как да ни подмине”, подчерта той.

"Олиото има специфични причини да поскъпва в момента. Една част от високата цена се дължи на тези причини. Другата – понеже извинението е добро – търговци се опитват да видят докъде могат да „добутат” нещата”, каза още Ганев.

Попитан за подхванатата в "24 часа" тема, че всъщност торовете може да доведат до поскъпване на цените на храните, Георги Ганев каза: "За съжаление, недостигът на торовете може да доведе до по-висока цена и на храните. От химическа гледна точка веществата, които влизат в торовете – се използват и за снарядите. И познайте къде ще бъдат използвани приоритетни - за снаряди или за торове?"