В поредица от материали “24 часа” ще представи една необичайна книга. Изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов е написал по повод 30 години от възстановяването на съвременната българска борса не само историята на нейното създаване, и то разказана от първо лице. Тя е увлекателно четиво за всички, които се интересуват от основите на борсовата търговия, от нейните правила и ограничения и от нейните възможности. Заедно с това книгата е и разказ за икономическото развитие на България от последните 30 години, тясно преплетено с развитието на Софийската стокова борса.

Думата “спекулант” все още носи негативен оттенък за много хора въпреки факта, че той в един или друг вид е жизненоважен за цялостната икономическа дейност. Предприемчива идея е само тази, която

е подкрепена от някой

с достатъчно смелост

и рисков капитал

и бъде доведена до резултатен край. Добрите спекуланти винаги започват с изследване на дадена позиция и нейния потенциал за печалба.

При всяко спекулативно начинание винаги има риск, независимо дали е покупка или продажба на селскостопански срочни контракти, или осигуряване на конструктивно финансиране за нов строителен обект.

При грамотното спекулиране участниците са положили всички грижи, за да прогнозират бъдещото движение на цените, и са взели внимателно решение относно количеството капитал, което желаят да рискуват, и равнището на печалба, което е вероятно да бъде спечелено.

В зората на борсовата търговия у нас борсите са обвинявани, че манипулират цените и оказват скрито въздействие върху националната и световната икономика.

Борсата не е участник в сделката – тя само осигурява необходимите условия и предпоставки за нейното сключване. В този смисъл борсата е мястото и определя правилата за търговия, но

самата тя не е и не

може да бъде търговец

Ако борсата стане търговец, тя ще е трети център на печалба заедно с продавача и купувача, който, разполагайки с голяма пазарна информация, ще ощети или единия, или другия. Борсата е като съдията в спортните състезания – следи, ако има сделка, тя да е сключена по правилата, пред всички, открито, без външна намеса, по пазарна, взаимноизгодна цена.

Останалото е да обяви тази цена на целия свят, заявявайки, че на тази и тази дата не само и не толкова става една или друга сделка, а че съответната стока се продава/купува на борсова, т.е. доказано пазарна цена.

Вторият аргумент, оневиняващ борсите от упрека в манипулиране, е, че те са само едно огледало на реалния стопански живот. Но това огледало увеличава стократно образа на икономическите процеси, протичащи в стопанството, защото борсата е концентриран пазар. Ето защо борсовата информация е така ценна по света и за нея се плаща скъпо – защото тя отразява процеси, тенденции, дава материал за анализи и прогнози, предвещава промени и застои в икономическия живот.

Поръчайте книгата ТУК