65-годишна жена от село Забърдо, община Чепеларе е глобена с 4 хил . лв . Агенцията по храните е заловила по сигнал с квасено мляко без произход в туристическия обект "Чудните мостове" край селото.

Всъщност овчето мляко общо 10 литра й е било дадено от овчар за натурална отплата, че пасял овцете си на нейна ливада. "Румяна Кехайова върви всеки ден около 10 км . до туристическия обект пеша, за да продава сувенири. Един литър си оставила вкъщи за нея си. Останалите ги подквасила и ги взела със себе си, за да ги прати на приятели. Проверяващите от Агенцията по храните решили, че ще го продава, поискали й документ, тя не е представила и й написали непосилния акт", казва кметът на Забърдо Валентин Черпоков.

Кехайова е вдовица, живее сама и пътувала до обекта, за да си докара някой лев.

Член е на фолклорния състав „Евробаби ”, създаден към читалище „Христо Ботев“ в селото и е популярен с цял репертоар от песни. Самодейците от състава са известни не само с прекрасните изпълнения на народни песни, но и с чувството си за хумор и закачки към световноизвестни личности. Сега тя е председател на селското читалище. Има множество награди за фолклорни изяви.

"Вдовица съм от 16 години. Правя сладка и конфитюри през лятото, плета терлици през зимата, за да продавам на туристите. Всичко е по правилата, правя го сама, не искам да съм в тежест на никого. Сувенирите минават през фирма и имаме касов апарат на "Чудните мостове". Млякото го подквасих в 22 кофички, за да го изпратя на приятели от Варна и Добрич, защото тогава щеше да идва група оттам. По донесение обаче дойде проверка и ми съставиха акт", разказва Румяна. "Не знам как ще успея да платя тая глоба, трябва една година да не получавам пенсия или 3-4 години да продавам сувенири, за да я покрия", вайка се тя. Съдът в Чепеларе е потвърдил глобата й. Предстои състав на Административния съд в Смолян да се произнесе.

"Възмутен съм от размера на глобата и от това, че човек който се бори за прехраната си трябва да остане една година без никакви доходи. Тя ли е най-големия престъпник в тази държава", коментира Черпоков.

Той припомни случай със 78-годишен старец от Забърдо, инвалид първа категория и почти сляп, който е бил разследван за незаконна сеч на паднали дървета до ливадата му от снеголом. Дърветата били буквално загниващи. Съставили му обаче акт за бракониерство. Скромния старец, който никога през живота си не е имал проблем с правораздаването преживял тежко унижението и се поболял и след това починал.