Изграждането на интерконектора Гърция-България напредва активно, като дейностите по линейната част са във финална фаза, а наземните съоръжения напредват с добри темпове. 50 процента от дейностите по изграждане на кранови възли вече са изпълнени. Това беше установено по време на двудневна инспекция на ръководството на Ай Си Джи Би (ICGB) по цялото трасе на газопровода на българска и гръцка територия, съобщиха от смесеното инвестиционно дружество.

Към средата на март линейната част на газопровода е пред финал. Всички кранове, необходими за изграждането на крановите възли, вече са доставени и по монтажа им се работи с ускорени темпове, допълват от Ай Си Джи Би, цитирани от БТА.

"75 процента от трасето вече са с изпълнени хидротестове, което е и финалната фаза на работата по линейната част. Най-късно до средата на април строителят прогнозира завършване на всички хидротестове, включително и на крановите възли. Станцията при Комотини следва да бъде основен фокус на строителя оттук нататък", каза изпълнителният директор на Ай Си Джи Би от гръцка страна Константинос Караянакос.

"От края на февруари всички доставки за българския участък от трасето са завършени, включително тези на забавеното оборудване. С оглед събитията в Украйна и все по-належащата нужда за диверсификация на енергийните доставки към България, очакваме от изпълнителя АВАКС да изпълни ангажиментите си при максимално кратки срокове", изтъкна Теодора Георгиева, изпълнителен директор на Ай Си Джи Би от българска страна. По думите й вече е съставена междуведомствена работна група с представители на всички релевантни държавни институции, която ще работи за варианти за оптимизиране на административните срокове на процедурите, предшестващи въвеждането в търговска експлоатация на проекта. "Правим всичко възможно да постигнем 1 юли като срок за въвеждане в експлоатация. Благодарни сме за институционалното съдействие по съкращаване на сроковете, където е възможно, но остава изключително важно строителят да изпълни ангажиментите си не по-късно от края на месец май", заяви Георгиева.

В рамките на инспекцията беше отбелязан напредък по изпълнението на газоизмервателната станция при Стара Загора, която е готова на 80 на сто. Поради забавяне на доставките в Гърция газоизмервателната станция при гр. Комотини е на по-ранен етап на изпълнение и е завършена на 50 процента. Работи се по изграждането на диспечерски център до Хасково, където строителните дейности са изпълнени на 80 на сто и предстои инсталирането на необходимата техника за контрол и управление на газопровода, се посочва още в съобщението.