Германската каучукова промишленост предупреди за възможни ограничения в производството, дължащи се на липса на доставки на технически въглерод от Русия, предаде ДПА.

Производителите на каучукови изделия, включително гуми, маркучи и уплътнения, усещат в голяма степен последствията от конфликта в Украйна, съобщи днес във Франкфурт Асоциацията на германската каучукова промишленост (WDK). Особено засегнати са доставчиците на автомобилни части, съобщи БТА.

Техническият въглерод е материал от първа необходимост и досега над една трета от него идваше от Русия, каза главният изпълнителен директор на асоциацията Борис Енгелхардт. Руските доставки спряха, а европейските мощности не са достатъчни, за да покрият търсенето, добави той.

Закупуването на технически въглерод и други суровини извън Европа в момента е проблематично заради краткосрочната природа на пазара, но и поради фактори като загубата на транспортен капацитет.

Техническият въглерод се използва като пълнеж при производство на гуми.

Според асоциацията компаниите за каучукови изделия не могат повече да прехвърлят бързонарастващите производствени разходи на клиентите си.

В Италия и Франция вече има компании от отрасъла, които са спрели производството, а в Германия е само въпрос на време това да се случи.