Учени от Вашингтонския университет са разработили миниатюрни сензори без батерии, които могат да бъдат пренасяни на дълги разстояния от вятъра, имитирайки начина, по който семената на глухарчето се носят в небето, съобщи "Сайънс дейли", позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Сензорите често се използват в различни условия за измерване на температурата, влажността, валежите, светлината или други фактори на околната среда. С помощта на тази сензорна технология изследователите могат да покриват големи площи земя с хиляди сензори, без да се налага да ги поставят сами, което отнема много време.

Пренасящите сензори устройства са около 30 пъти по-тежки от семето на глухарче. Въпреки това те могат да се движат на разстояние до 100 метра при умерен порив на вятъра. Всяко устройство може да побере минимум четири сензора и след като се приземи, да обменя данни на разстояние до 60 метра, предаде БТА.

За да запази структурата лека, екипът е решил да не използва батерия и вместо това е заложил на слънчеви панели. Устройството разполага и с кондензатори, които му позволяват да съхрани достатъчно заряд, за да работи и през нощта.

Понастоящем изследователите проучват начини за практическо използване на устройствата. Учените възнамеряват също така да ги направят биоразградими, за да не замърсяват околната среда.