От месец насам сервизите не приемат и при неплатена “Гражданска отговорност”

Занапред превозните средства няма да бъдат допускани до годишен технически преглед, ако собственикът има неплатена глоба за ползване на републиканската пътна мрежа. Тази и други промени в Закона за пътищата бяха пуснати в четвъртък за обществено обсъждане от регионалното министерство.

Ако става дума за лек автомобил, това означава, че собственикът му е пътувал извън населено място без винетка и е издаден е фиш за глоба, но той не я е платил. Информация за нарушениета ще се обменя между сервизите и Националното толуправление.

От няколко години насам сервизите, в които се правят периодични технически прегледи, имат право да върнат колата и ако собственикът ѝ

не си е платил

местния данък

Миналата година с промяна в Закона за движение по пътищата на тях им бе вменено и да пескан на преглед кола при липса на “Гражданска отговорност”. Проверка на “24 часа” вчера показа, че такава проверка може да се прави от месец насам, защото оттогава информационната система на сервизите е била свързана с тази на Гаранционния фонд.

Липсата на технически преглед на практика

спира колата

от движение,

защото пътната полиция има право да прибере талона на колата, включително и на пътя. От редовен годишен технически преглед са освободени единствено новите леки автомобили за първите три години от придобиването им.

Друга съществена промяна в закона поправя несправедливост, която върви още от въвеждането на електронните винетки за леки автомобили у нас преди три години.

При грешно въведен регистрационен номер на колата собственикът ѝ вече ще има право безплатно да прави до една поправка на до два символа, отделно от това - и да коригира еднократно категорията на превозното средство и държавата на регистрация, ако ги е сбъркал. Ако случайно автоматичната система за следене на трафика му е наложила глоба с фиш, тя се елиминира и няма да се стига до издаване на наказателно постановление, пише още в промените.

Ограничението да се допуска поправката само на до два символа се прави, за

да се елиминират

злоупотреби с

прехвърлянето

на винетка от

една кола

на друга,

тъй като вероятността в един номер с 8 символа да се сбъркат повече от 2, без това да е нарочно, е много малка.

В закона изрично е записано, че срокът на валидност на винетката не може да се коригира и че поправките важат само напред във времето.

В момента Законът за пътищата не дава възможност винетката да се коригира, ако при въвеждането на данните е направена неволна грешка.

Проверка на “24 часа” през лятото на 2020 г. показа, че за 18-те месеца от въвеждането на електронните винетки в началото на 2019 г. около

20 хиляди

водачи

са попадали в

категорията

нарушители,

независимо че са платили съвестно тази пътна такса. Грешката им е била, че са сбъркали регистрационния номер на колата или нещо друго. Освен че не могат да си възстановят парите, те не могат и да обжалват наложената им глоба.