Войната в Украйна и проблемите с доставките ще се отразят много тежко на оперативната дейност на "Шкода ауто" (Skoda Auto) през 2022 г., предупреди чешкият автомобилостроител, цитиран от Ройтерс, предаде БТА. Подразделението на "Фолксваген" (Volkswagen) обаче очаква подобряване на снабдяването с полупроводници през втората половина на годината.

Най-големият износител на автомобили от Чехия обяви увеличение на оборота с 3,9 на сто през 2021 г. до 17,7 милиарда евро (19,48 милиарда долара).

Оперативната печалба е нараснала с 43,2 процента до 1,1 милиарда евро.

В Братислава, заводът на "Фолксваген", който е един от най-големите в Европа, от вчера е спрял производството заради липса на електронни компоненти от доставчици от Украйна, съобщи говорителката Луция Коварович-Макаева, цитирана от ТАСС. По думите й заводът и преди е изпитвал затруднения заради недостига на електронни компоненти на световните пазари, но ситуацията се е влошила след началото на войната в Украйна.

Заводът на "Фолксваген" в Братислава работи от 1991 г. Инвестициите в него са 4,6 милиарда евро. За изминалите 30 години в словашката столица са произведени над 6 милиона различни модела автомобили от групата "Фолксваген".