Административният съд във Варна обяви за решаване делото за апорта на акциите на общината в контролираното от бизнесмена Георги Гергов дружество „Пълдин Туринвест“. Варна притежава 29 на сто от дяловете в пловдивския панаир и на 10 декември м. г. общинските съветници приеха предложението на Гергов да внесат акциите в капитала на „Пълдин Туринвест“. Миноритарен дял в това дружество има и община Пловдив.

Офертата на Гергов Варна да апортира акциите си е от лятото на м. г. и в края на октомври точката беше оттеглена от дневния ред на местния парламент, защото тогавашният министър на икономиката Даниела Везиева предупреди с официално писмо, че подобна сделка би била форма на скрита приватизация на панаира. Въпреки това апортът беше одобрен през декември и областният упавител на Варна Марио Гърков оспори решението на Общинския съвет. На проведеното на 18 март т. г. съдебно заседание юристът на областната управа повтаря този аргумент и твърди, че общинските съветници не са били запознати със становищата на министъра на икономиката и на кмета на община Пловдив, който също е против, и по тази причина не са могли да формират мотивирано решение.

Срокът за произнасяне на съда е едномесечен, но е инструктивен. След това загубилата страна би могла да обжалва пред ВАС.