За 4 години от 416 водни обекта обновени са все още само 10

Сметната палата предаде на прокуратурата ремонтите на язовири, извършени от държавното дружество “Монтажи”. За тях през 2018 г. правителството отпусна 500 млн. лв., с които трябваше да се извършат дейности по 416 водни обекта. Четири години по-късно завършените ремонти обаче са едва 10. А държавната компания получи финансирането чрез добилата скандална слава процедура ин хаус - тоест без конкурс, а с директно възлагане. А след това чрез договори за доставка на материали и наем на техника всъщност рамонтите са били прехвърлени към частни фирми.

Според спарвка на финансовото министрество “Ковел-Про” е получила 367 млн. лв., “Планекс-ГЕС” е взела 227 млн., а “Абак ДС" - 125 милиона лева.

Заедно с доклада Сметната палата е изпратила на прокуратурата и одитните доказателства към него. Документите са дадени и на Държавна агенция “Национална сигурност” и е уведомена Националната следствена служба, а също и на “Монтажи” и на ДКК за изпълнение на направените препоръки.

Тъй като обаче е образувано досъдебно производство, данните от доклада не могат да се огласят, уточняват от Сметната палата.

Преди година парламентът

възложи на Сметната палата

да направи одит

на “Монтажи” за съответствие при сключването и изпълнението на договори по Закона за обществени поръчки за периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2020 г.

Миналия февруари депутатите поискаха да бъде направен одит, тъй като според тях не е било ясно под каква форма Държавната консолидационна компания, под чиято шапка е “Монтажи”, е възлагала строителните дейности на дружеството, както и дали то има техническия и човешки ресурс за изпълнение на ремонтните дейности.

Предложението беше продиктувано и поради отказа на ДКК и “Монтажи” да дадат информация, свързана с цените, изпълнението и усвояемостта на отпуснатите средства.

Няколко месеца по-късно на сайта на “Монтажи” все пак се появи отчет на свършената до момента работа. Той показа, че към края на май миналата година е имало одобрени проекти за по-голямата част от язовирите - 195 от възложените 267. За ремонта им са предвидени 444 405 812 лв. без ДДС, а стойността на проектирането им е 14 530 325 лв.

Открити строителни

площадки имаше

на 127 язовира

71 от тях вече се ремонтираха, а 10 бяха готови и приети от ДКК. Това са “Пазар дере” край Ловеч, “Злати войвода 3” и “Злати войвода 4” край Сливен, “Мънгови ливади”, “Найден Герово” и “Генерал Николаево 3” край Пловдив, “Сакма дере” край Хасково, “Ястребово” и “Хаджидимитрово” край Стара Загора и “До селото” край Бургас.

Докато беше служебен министър на икономиката, сегашният премиер Кирил Петков обаче започна проверка на въпросните 10 язовира. Тя установи, че те са без разрешение за строеж, което значи, че са незаконни. В същото време според Петков цените са били завишени. Например цената за кубик бетон е била над 200 лв., а цената за транспорта му на тон километър - 1,16 лв., което било в пъти над пазарните цени.

Според “Монтажи” експертен съвет към ДКК одобрява представените анализи за остойностяване на всеки вид ремонтни дейности, заложен в проекта, като всеки анализ съдържа цена на материал, цена на механизация за машиносмяна и цена на труд. На сайта на компанията са публикувани единичните цени на част от механизацията - например за бетонпомпа сумата е 195 лв. без ДДС на машиносмяна. Също така на страницата са качени и фактурите за всички сключени договори за покупка на бетонови смеси към края на май тази година, които са 78 на брой. От тях става ясно, че цените за кубик варират между 70 и 105 лв., като най-често срещаната сума е 95 лв.

Прави впечатление, че

много от договорите

са сключени с едни и същи фирми

- нещо, което заяви и Петков.

Известно време информацията на сайта на “Монтажи” не беше обновявана. Сега обаче все пак е публикуван отчет за свършената работа към 28 март 2022 г. От май миналата година досега одобрените проекти са се увеличили от 195 на 222. Стойността на предвидените ремонтно-възстановителни работи за тях възлиза на 510 465 216 лв. без ДДС, а за проектирането им - 17 018 720 лв. без ДДС. За одобрение от експертен съвет на ДКК са внесени още 14 проекта.

Открити са строителните площадки на 132 язовира, или с 5 повече спрямо преди 10 месеца. Стойността на предвидените ремонтно-възстановителни работи за тях възлиза на 313 293 594 лв. без ДДС. Стойността за тяхното проектиране е 10 242 670 лв. без ДДС.

Напълно готови все още са едва 10 обекта. Според “Монтажи” още 47 язовира са с приключили ремонтни дейности, като в момента се окомплектова цялата строителна документация.

На 48 язовира са започнали ремонтно-възстановителни работи, а на 27 се извършва мобилизация за тяхното започване в най-кратък срок. 45 язовира са в процес на проектиране.