Допълнителни 70 лв. за всички през април

Общо 500 лв. ще бъде минималната пенсия за Великден, за да посрещнат възрастните хора празника спокойно въпреки повишените цени.

Това стана ясно, след като бе обявен размерът на еднократната помощ - 70 лв., която ще получи в навечерието на празника всеки български пенсионер. Това обаче ще важи само за април.

Сега минималната пенсия е 370 лв., а от началото на годината всеки български пенсионер получава и по 60 лв. бонус заради пандемията. Така близо половината от хората на минимални пенсии ще получат през април общо 500 лв. с тези два бонуса.

Тези, които вземат тавана на пенсиите от 1500 лв., през празничният април ще получат общо 1630 лв. А хората

със средната пенсия - 573 лв., ще вземат общо 703 лева

Великденската помощ ще бъде изплатена заедно с пенсията през този месец, като изплащането ще е според редовния график - от 7 до 20 април. Допълнителните 70 лв. ще се изплащат независимо от размера на получаваната пенсия и ще достигнат до над 2 милиона пенсионери, обясниха от пресцентъра на Министерския съвет.

Великденският бонус ще струва 142 888 760 лв.

на държавния бюджет, като парите бяха отпуснати в събота на подпис от правителството.

Преди това на редовното заседание на кабинета в сряда премиерът Кирил Петков нареди на финансовия министър Асен Василев и на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков да направят необходимите разчети, за да се подпомогнат най-уязвимите за празника. От обявеното дотук става ясно, че помощта ще бъде отново само за пенсионерите.

И през този месец всички те ще получат по 60 лв. заради коронакризата. Бонусът ще е валиден до края на юни, а правителството има ангажимент да намери реформи, които да го вкарат в основния размер, каза говорителят на премиера Лена Бориславова пред bTV вчера.

Освен това над 1 млн. възрастни българи взимат и допълваща добавка, така че месечният им доход да не спадне след Нова година спрямо последните 3 месеца на 2021 г., когато предизборно депутатите им отпуснаха по 120 лв. ковид помощ. За някои компенсиращата добавка се оказа стотинки, за други стигна до 60 лв.

Отделно всички ваксинирани пенсионери получават по 75 лв. за поставена доза, за април сумата тя ще се изплати на 20 704 души. През миналия месец пък я получиха други 26 376 пенсионери. Общо добавка за имунизация всички месеци дотук са получили 741 723 души.