Външните министри на ЕС няма да обсъждат петролно ембарго на Русия на следващата си среща в понеделник в Люксембург, заяви високопоставен европейски дипломат, участващ в подготовката й, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се обаче министрите да одобрят още 500 милиона евро финансиране от ЕС за доставка на оръжия на Украйна, добави дипломатът. С това общата помощ в сферата на сигурността, предоставена от блока на Киев след руското нашествие на 24 февруари, ще достигне 1,5 милиарда евро.

По-рано върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че на планираната среща ще бъде обсъдена забрана на вноса на петрол от Русия, след като блокът обяви забрана на вноса на въглища в петия пакет от санкции тази седмица. Но "това няма да бъде на масата в понеделник", заяви дипломатът.

Литва и самата Украйна са сред най-отявлените привърженици на налагане на ембарго на вноса на петрол от Русия.

Австрия, България, Германия и Унгария засега отхвърлят нови дискусии за забрана на вноса на руски петрол поради зависимостта си от този енергиен източник, отбелязва Ройтерс.

Според цитирания от агенцията дипломат Европейската комисия трябва да реши, кога да внесе подобно предложение.