Доходите в България, сравнявайки ги с европейските, са от най-ниските. В средносрочен план променяме цялата система на социалното подпомагане, като свързваме социалните помощи с линията за бедност. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по Нова тв. 

По думите му линията на бедност ще се изчислява по нов начин и по европейски критерии, като пример даде с данни от Евростат. И поясни, че в момента линията на бедност е 413 лв.

"Минималната пенсия, която получава един пенсионер, за трудова дейност, не трябва да е по-ниска от 413 лв. Моето желание е тя да бъде по-висока от това", каза още той.

По отношение на повишаващите се цени на енергията министър Гьоков заяви, че тя не се е увеличила за битовите потребители.

По думите му увеличението на минималната работна заплата е добър ход.

"След разговори Националния съвет за тристранно сътрудничество би могло да се случи увеличение на минималната работна заплата с актуализацията на бюджета от 1 юли. Приели сме в споразумението, че трябва да се изготви механизъм за увеличаване на МРЗ", допълни Гьоков.