След две години на пандемия туристите пак се върнаха в Италия. Бум в туризма обаче се регистрира не само сред пристигащите на Апенините чужденци, а и сред италианците, пътуващи извън собствените си общини. Великденската ваканция е повод да се напълнят хотели и ресторанти по много места на Ботуша. Според Федерацията на хотелиерите 14 млн. италианци в 60-милионната страна ще пътуват по празниците за ваканция. 90 на сто от тях са избрали дестинация на Апенините и се предполага, че оборотът ще достигне 7 млрд. евро. Един от всеки четирима италианци смята да удължи великденската си ваканция до 25 април.

"За нас тя ще бъде генерална репетиция за лятото, след като претърпяхме тежки щети заради пандемията", казва пред в. "Кориере дела сера” Бернабо Бока, президент на Федерацията на хотелиерите.

Морето е най-предпочитано за ваканциите на един от всеки трима италианци. Други 16 на сто от тях са избрали планината. Амалфийското крайбрежие е пълно за празниците, няма свободни места на остров Капри, в Соренто и Позитано. Сегашният Великден е първият от началото на пандемията с почти никакви ограничения, затова са и резервирани повечето хотели във Венеция, Рим, Неапол, Торино, Палермо. Именно това бяха дестинациите, които понесоха най-тежките загуби по време на пандемията, когато туристите предпочитаха малките селища или уединените в провинцията къщи за селски туризъм. Във Вечния град са заети почти половината от хотелите, във Флоренция – 60 на сто, а Венеция пък е почти изцяло изпълнена.

За великденските празници се връщат в Италия и чуждите туристи, които миналата година предпочетоха Гърция и Испания заради ограниченията за пътуване на Ботуша. Американци, канадци, испанци, германци, французи напират да дойдат на Апенините. Заради войната в Украйна тук няма да дойдат руските туристи, които са едва 2 на сто от общия брой, и предпочитат най-вече Сардиния, Тоскана и Венето. Според Федерацията на хотелиерите всеки италианец ще похарчи средно през ваканцията си за транспорт, престой и развлечения по 504 евро. Почти 40 на сто от жителите на Ботуша обаче няма да заминат никъде заради икономически проблеми.

Венеция ще бъде пълна с туристи през уикенда.
Венеция ще бъде пълна с туристи през уикенда.
Флоренция също очаква много посетители.
Флоренция също очаква много посетители.