Комета, с ядро 50 пъти по-голямо от обикновеното, се движи към Земята със скорост над 35 000 км/ч, съобщи Би Би Си.

Телескопът "Хъбъл" на НАСА установи, че леденото ядро на кометата има маса от около 500 трилиона тона и е широко цели 137 км - по-голямо от американския щат Роуд Айлънд.

Не трябва да се притесняваме обаче казват от космическата агенция. Най-близкото разстояние, на което кометата ще се приближи, е на над 1,6 млрд. км от Слънцето и това няма да се случи поне до 2031 г.

За първи обектът е забелязан през 2010 г., но едва сега "Хъбъл" успя да потвърди размера му. "По-голяма комета не е виждана никога до сега", потвърдиха астрономите.

„Винаги сме подозирали, че тя трябва да бъде голяма, защото е толкова ярка, а е на такова голямо разстояние от нас“, каза Дейвид Джуит, професор по планетарни науки и астрономия в Калифорнийския университет, Лос Анджелис. "Сега потвърждаваме, че е така", добави той.

НАСА описва ледената мръсна топка като митичното животно бегемот.

Според изявление на космическата агенция, тя е била открита от астрономите Педро Бернардинели и Гари Бернщайн в архивни изображения от изследването на тъмната енергия в обсерваторията Cerro Tololo в Чили, в която съвместно работят двете Америки.

Кометите са описани от НАСА като ледени "лего блокчета", останали от първите дни на изграждането на планетата.