Фондовите борси в Хонконг и континентален Китай се сринаха днес на фона на страховете за перспективите пред китайската икономика на фона на налагането на нови локдауни заради Ковид-19 в големи градове на страната, предадоха световните агенции. Пазарите са обезпокоени и от вероятността за рязко повишаване на водещите лихви в САЩ.

В Хонконг индексът Hang Seng загуби 3,85 на сто до 19 844,41 пункта, информира Франс прес. Композитният индекс на Шанхайската фондова борса се понижи с 5,13 на сто до 2928,51 пункта, а борсата в Шънчжън приключи сесията със срив от 6,48 пункта до 1780,03 пункта.

Китай все още е в хватката на вълна от Ковид-19, заради която в Шанхай бе наложен локдаун, а търсенето понесе тежък удар.

Властите обявиха днес 51 нови смъртни случая във финансовия център на страната, което е антирекорд за града от началото на пандемията въпреки седмиците строги ограничения.

Столицата Пекин също отчита увеличаване на заразените и в отделните райони на града се налагат различни по степен ограничения, принуждавайки хората да пазаруват панически, запасявайки се с храни и други продукти от първостепенна важност, отбелязват ДПА и БТА.

Локдауните създават логистичен проблем, който ще засегне не само Китай, но и останалата част от света, предупреди Джефри Хейли, анализатор на ОАНДА (OANDA) пред Блумбърг.

Според експерти и трейдъри ключовият въпрос е дали дали Китай ще смекчи политиката си на "нулев ковид", следването на която помрачава икономическите перспективи, допълва Ройтерс.