Социалистите и демократите в Европейския парламент заявяват, че е изключително важно единството на Европейския съюз да не бъде подкопавано от опитите на Русия да създаде разделение, става ясно от разпространена от пресофиса на групата информация.

Според тях едностранното решение за спиране на доставките на газ за България и Полша е ясен опит за оказване на натиск не само върху тези две държави членки, но и за отслабване и разделяне на ЕС като цяло.

Дан Ника, член на ЕП и говорител на социалистите и демократите в комисията по промишленост, изследвания и енергетика, заяви:

"За нашата група не е изненада, че Русия използва "Газпром" като лост срещу единството на ЕС. Това е стара стратегия на Москва, която датира много преди руската инвазия в Украйна. Изявлението на Москва, което чуваме днес, е просто открито изнудване на държавите членки да плащат в рубли, докато всички знаем, че това е в разрез с клаузите на договорите, където ясно е посочено, че плащанията трябва да се извършват в евро или в долари. Но има и опит от страна на Русия да създаде интриги сред нас и да ни принуди да подкопаем собствените си санкции и по този начин да укрепим руската рубла и режима в Кремъл."

Ника допълва, че групата на социалистите и демократите "призовава държавите членки да не се поддават на натиска, а да направят всичко по силите си, за да подкрепят и компенсират енергийните загуби, пред които са изправени Полша и България."