ДНСК ще глобява главния архитект на община, ако не премахне незаконен строеж

Когато се правят работни устройствени планове, каквито се изискват за централната част на столицата и навсякъде, където се застрояват два и повече от два съседни парцела, инвеститорът вече няма да представя пред общината предварително броя на етажите, нито формата и наклона на покрива на сградата, която иска да построи.

Това гласят поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които регионалното министерство пусна за обществено обсъждане в сряда. Пакетът от промени е 99-и поред за ЗУТ, който е от 2001 г., като предвижда още куп други изменения.

Според мотивите на авторите на проекта поправката за етажите и покривите се налага заради “противоречива практика”. Според архитекти и служители на ДНСК, до които “24 часа” се допита, това е в пряка връзка със стотиците случаи от последните десетилетия, в които се издигат сгради с определен брой етажи до котата, но отгоре се правят допълнително един, два и дори повече етажа и се издигат кули или други причудливи форми. Това е било допустимо, защото досега имаше ограничение както за височината на сградата, така и за броя на етажите, но до котата, а не изобщо, което е позволявало явлението.

През 2009 г. е направена поправка в закона, която е ограничила до 4,50 метра разстоянието между котата и самия връх на сградата, така че архитектите не са могли да направят повече от един допълнителен етаж отгоре. Сега обаче броят на етажите отпада окончателно от предварително съгласуване и ще се гледа само абсолютната височина.

Освен това “брой на етажите” е старо понятие, съществувало още отпреди да има Закон за устройство на територията, обясниха експерти. Няма опасност някой да построи жилищна сграда с твърде ниски тавани на помещенията, за да помести колкото се може повече етажи, защото в техническите наредби има изискване за минимум 2,60 м светла височина на етажа за жилищните сгради.

Друга съществена поправка в закона връща контрола над повечето от строежите от общините там, където беше преди десетина години – в ДНСК. Дирекцията поема контрола над всички строежи от първа до пета категория, а общините ще надзирават само най-ниската - шеста, където попадат остъкляване на балконите, монтаж на инсталации и др. Преди време вицепремиерът Гроздан Караджов каза, че в приемната му редовно идват граждани да се оплакват от заплетени случаи, свързани с незаконно строителство, които общините нямали капацитет да разрешат.

Според текста на поправките ДНСК не само ще издава задължителни предписания на главния архитект на общината и районната администрация, но и ще има право да им налага глоби от 1000 до 5000 лева. Досега ДНСК отговаряше само за строежите от първа до трета категория, а за останалите издаваше предписания на общините, които не бяха задължителни.