Банка ДСК прави първа крачка към това да се превърне във финтех компания в своята нова дигитална фабрика. Тя ще произвежда нови продуктикато се води изцяло от желанията на клиентите.

"Около пандемията имаше голяма дискусия къде и как да работим. Но според мен по-важно е какво точно работим. В повечето големи компании като Банка ДСК работата е да дойдеш, да гледаш в големия екран, да ходиш по срещи. Тук във фабриката искаме да променим възприятието и да създаваме нещо за клиента", каза изпълнителният директор на банката Тамаш Хак-Ковач.

Това е един нов начин на работа, развитие и култура, допълни и Петко Рангелов - ръководителят на сектор "Дигитализации и технологии", който е един от основните двигатели на фабриката. Затова и тя ще дава нови възможности не само на клиентите, но и на всички желаещи да се развиват в сектора не по-зле отколкото във всяка друга технологична компания.

България е първата държава, в която дигиталната фабрика отваря врати. В процеса по създаване на нови продукти ще могат да се включат експерти от всяко звено на банката, но и не само - фабриката е отворена за външни партньори, финтех компании, както и идеите на самите клиенти. 

"Преди се смяташе, че финтех и банковият сектор са конкуренти, но вече не е така и според мен те могат да работят заедно", смята Петко Рангелов.

Пример за някои от продуктите, вече създадени във фабриката, са потребителски кредит с индивидуални условия, който може да се заяви изцяло онлайн. Всички документи се подписват със SMS код. За търговците пък се предлага виртуален ПОС, чрез който онлайн магазина може да приема плащания 24/7.

Бизнес клиентите скоро могат да очакват и онбординг с изцяло онлайн процес за регистрация, както и онлайн приложение за бизнес кредит овърдрафт.