Отдавна не се използвал, а струвал скъпо на бюджета

Възможността за изплащане чрез поименен чек на пенсиите по международен договор, по който Република България е страна, или по европейски регламенти за координация на системите за социална сигурност за хора с постоянен адрес в чужбина да се преустанови. Това се предвижда в проект на постановление на Министерския съвет за промени на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Проектът е публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации и на сайта на социалното министерство. Срокът за становища е до 20 май.

В доклада на социалния министър се посочва, че този способ почти не се използва, като пенсионерите предпочитат разплащането по лична банкова или платежна сметка поради бързината и лесната достъпност на този начин. От друга страна този начин на разплащане генерира значителни разходи за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Към юни през 2021 г. са установени 19 случая на изплащане на пенсия по този ред, а отпечатването на 100 броя чекове е на стойност 650 евро.

Разпоредбите на наредбата се привеждат в съответствие с промените в Кодекса за социално осигуряване, в сила от 25 декември 2021 г., с които се определя нова тежест на една година осигурителен стаж в пенсионната формула - . 1,35 за всяка година осигурителен стаж без превръщане и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж без превръщане, предава БТА.

Предлагат се и необходимите промени, чрез които се постига яснота относно правомощията и отговорностите, свързани с възстановяването на разходите за изплащане на пенсиите чрез „Български пощи“ ЕАД, на заместник министър-председателя, на когото е възложена държавната политика в областта на пощенските услуги, който от 2022 г. упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на „Български пощи“ ЕАД.