Планираме две увеличения на пенсиите - през юли и през октомври.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Събуди се” по NOVA.

„Ако всичко зависи от министъра на труда и социалната политика минималната работна заплата щеше да бъде доста по-висока от сегашното ниво. Работим върху нов механизъм за нейното определяне

Правим изчисления за една минимална работна заплата от 770 лв., която представлява 50% от средната за България.

Засега като че ли не срещаме разбиране от Министерството на финансите за този размер, но разговорите продължават и се надявам да имаме решение по въпроса”, отбеляза Гьоков.

Той даде 5-ица за стабилността на управляващата коалиция по десетобалната система и обясни защо.

"Нещата не са така, както изглеждат отстрани, коалицията е желязна. Имаме желязно коалиционно споразумение. Няма как да бъде съборено това управление, ако спазва коалиционното споразумение.

За съжаление, в него не са предвидени факти като войната, която въздейства сериозно на икономиката. Това вече прави сложни отношенията в коалицията.

В цялата коалиция се говори за това как можем да компенсираме увеличените цени от инфлацията, но има и друг момент, който всички партии държат на него - износът на оръжие за Украйна. Това е препъни камъкът за съществуването на коалицията", категоричен бе министърът и продължи с коментара за ситуацията.

"Няма как аз да кажа: „Георги Гьоков твърди, че БСП ще излезе от коалицията“.

Това не може да го каже и лидерът на партията. Можем да кажем, че нашата твърда позиция е против износа на оръжия за Украйна.

Дали ще излезем от коалицията, ще кажат колективните органи на БСП“,  декларира Гьоков.

Според него ако бъде взето решение за износ на оръжия към Украйна, оставането на БСП в коалицията е почти невъзможно, но все пак остави вратата отворена.

„БСП може да излезе от коалицията, правителството да стане на малцинството с подкрепата на БСП по различни теми в Народното събрание.

Едно малцинство обаче ще бъде силно зависимо от останалите партии в опозиция – ГЕРБ и ДПС, например“, обясни той и добави, че това може да се разчита като подмяна на вота на избирателите.

Гьоков обаче увери, че БСП в никакъв случай няма да прави „грешни ходове“, които да доведат България до катастрофа.