Заподозряха “Мет енерджи” - фирмата, от която дойде шефът на “Булгаргаз”, като бъдещ посредник заради танкер с 143 000 куб. м втечен газ през Гърция

Държавата се готви да съди руската компания заради спрените доставки

10 международни търговци може да заместят “Газпром” в доставките на газ. От толкова на брой компании е поискал “Булгаргаз” оферти, след като руският концерн спря количествата за България заради отказа на страната ни да плаща в рубли.

Българското газово дружество е потърсило международни доставчици, защото търговците у нас не могат да осигурят толкова големи обеми.

На какви цени ще са те, трябва да стане ясно на 10 май, когато КЕВР ще определи и цената на газа за този месец. Ако тя се изравни с котировките на нидерландската газова борса, ще означава поскъпване от близо 30%.

Търсенето на количества от търговци предизвика лавина от твърдения на опозицията, че се

връщат посредниците в газа

Убеден съм, че ГЕРБ щеше да успее да договори по-евтин газ без посредници, щяхме да използваме конюнктурата, заяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ. Според него става дума за 100 млн. лв. разлика в цената, ако се купува през посредници, както се готвело да се направи.

Ден по-рано по Би Ти Ви друг бивш енергиен министър - Румен Овчаров, посочи сред бъдещите посредници фирмата “Мет енерджи трейдинг”, като я определи като “любима на американското посолство, от която идва сегашният директор на “Булгаргаз”. А тя щяла

да достави газ от Тринидад и Тобаго,

“за да е по-евтино и бързичко”,

ироничен бе Овчаров.

И от ГЕРБ преди дни заявиха, че трябва внимателно да се следи “Мет енерджи”, защото фирмата щяла да става все по-актуална при газа.

Всъщност “Мет енерджи” трябва да достави 143 000 куб. метра втечнен газ, който ще бъде разтоварен на терминала на гръцкия остров Ревитуса, а след това ще мине по тръбата към България. Ако компанията се окаже без друг договор за доставка, надали това количество може да я нареди сред посредниците в газа, защото само столичната топлофикация сега, когато е спряно парното, потребява 11 млн. куб. метра на ден.

Не ми е известно да има посредник,

който да е резервирал целия капацитет за България на природния газ, който ще бъде доставен на страната ни, заяви в неделя по БНР Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

Ден по-рано вицепремиерът Асен Василев каза, че няма да има скок от 35% на цената на газа през май. Правителството работело за получаване на пълния обем азерски газ, който е 1 млрд. куб. метра годишно. Ако това стане, даже

може да има намаление на цената на газа,

смята Василев. Той припомни, че на 5 май у нас се събира координационен център на ЕС, който включва всички балкански държави, Украйна, Турция, Азербайджан и Италия. На него ще се изработи обща стратегия как българската газопреносна система да захрани целия регион с над 20 млрд. куб. метра газ и как да бъде постигната по-ниска цена.

Ако страната ни не договори нищо, най-лошият сценарий бил газът да поскъпне с 20%. Хранилището в Чирен ще започне да се пълни в средата на май, което било нормално след зимния сезон.

България подготвя иск в абритражен съд срещу “Газпром” заради едностранното спиране на доставките, каза още Василев по Нова тв. Според него нямало държава от ЕС, която да се е съгласила да плаща газа в рубли.

А по БНТ енергийният министър Александър Николов уточни, че само заради превалутирането в рубли доставките от “Газпром” щели да поскъпнат с 11%. Щетата само от първото плащане по този начин щяла да бъде около 100 млн. евро.

Затова не се съгласих да подписваме такъв документ. Сам съм решил, нямам нужда от съвет какво да правя с подобно предложение, категоричен бе министър Николов.