Дълго отлаганият проект за укрепване на европейския банков пазар чрез единна система за гарантиране на депозитите се завърна в дискусиите на ръководителите на Европейския съюз, предаде Франс прес.

Председателят на Еврогрупата, ирландецът Паскал Донъхю, представи снощи пред министрите на финансите пътна карта за възобновяване на работата по довършване на банковия съюз, започнала при трудни обстоятелства през 2012 г. след финансовата криза, пише БТА.

Банковият съюз поставя надзора на най-големите банки от ЕС сред отговорностите на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Проектът за Европейска система за гарантиране на депозитите (European deposit insurance scheme - EDIS), вдъхновен от подобен механизъм в САЩ, ще защитава по-добре банките в случай на криза, тъй като техните клиенти, уверени, че няма да изгубят парите си, няма да се втурват към гишетата, за да теглят спестяванията си.

В момента депозитите на частни лица са гарантирани до 100 000 евро в ЕС благодарение на финансиране на националните банкови мрежи.

Но осъвместяването на гаранциите в европейски мащаб от години се сблъсква в съпротивата на Германия и други северноевропейски страни, които се боят да не се наложи техните вложители да плащат за банкови сривове в южните страни.

Италия, която е силно задлъжняла, също е против тази реформа, която би ограничила възможностите на нейните уязвими банки да консолидират капитала си, купувайки италиански държавни облигации.

Приключването на банковия съюз докато пазарът на ЕС все още е фрагментиран би позволило също така, според неговите поддръжници , д се създадат истински европейски трансгранични групи, за да се финансира по-добре икономиката.

След видеоконферентно заседание на Еврогрупата снощи Донъхоу изтъкна пред журналисти, че призовава за компромис, но призна, че разногласията още не са преодолени.

Финансовите министри от ЕС ще продължат дискусиите на заседание през юни. Ако те дадат зелена светлина, Европейската комисия ще състави до края на годината предложение, което трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент.