• Интересът се върна, 3000 младежи заминават това лято
  • Пет пъти спад в двете пандемични години, заради наплива сега US посолството спешно увеличи местата
  • Работодатели вдигнали надницата, дават отстъпки за спане и храна
  • 4 месеца младите българи ще са рецепционисти, сервитьори, касиери или камериери. Предпочитат Източното крайбрежие и места, където се вземат бакшиши

3000 български студенти ще работят в САЩ това лято, като се включат в бригадите по програмата Work and Travel.

След двете пандемични години, през които страхът и мерките срещу COVID спираха желаещите, а и работодателите зад океана редуцираха офертите, сега интересът пак скочи.

“При стартиране на обработката на кандидатурите за визови интервюта през февруари броят места, които консулството на САЩ предостави, беше изключително недостатъчен спрямо вече записаните по програмата студенти.

Отпуснатите места бяха заети мигновено. Това предизвика недоволство

сред кандидатстващите, а Асоциацията на агенциите за културен обмен инициира среща с генералния консул на САЩ и неговия екип, на която представи и защити значително по-големите очаквания на кандидатстващите от България. След разговора към настоящия момент прогнозите са, че всички желаещи, които отговарят на условията на програмата, ще могат да заминат за САЩ в периода 20 май - 15 юни”, разказа шефът на асоциацията Светлан Данев. Организацията партнира на Вашингтон по програмата.

Данев благодари на дипломатическата мисия и най-вече на консулския отдел, че въпреки намаления си работен капацитети и ограниченията, произтичащи от пандемията, са успели да насрочат интервюта с всички желаещи студенти и те ще могат да пътуват.

Така песимистичните изгледи в края на февруари за едва 800 студенти, които да заминат тази пролет, се промениха и в края на април стана ясно, че почти 100% от заявилите интерес 3000 души ще заминат.

През 2018 г. на бригада в САЩ са заминали 4188 български студенти, през 2019 г. са 4332-ма.

В пандемичната 2020 г. са пътували едва 225 души. Миналата година на бригада зад океана са били 705 студенти.

След паузата в програмата много от американските работодатели с бизнес със сезонна заетост разчитат на студентите от цял свят. И за да направят условията по-атрактивни за тях, актуализираха заплащането, което достигна

невиждани досега нива от 15 - 20 долара на час,

обясняват още от асоциацията.

СТАНИМИР НАЙДЕНОВ
СТАНИМИР НАЙДЕНОВ

Освен това повечето шефове предлагат това лято допълнителни бонуси, редуциране на разходите за настаняване, отстъпки за храна и др.

По традиция сред българските студенти най-популярни като дестинации за лятна бригада са Източното крайбрежие, националните паркове и Аляска.

“През май заминават около 1/3 от студентите, по-голямата част - през юни, когато приключи сесията в университетите. Работните позиции са предимно в хотелски вериги, ресторанти, магазини за сувенири, за сладолед. Голяма част от студентите работят и в увеселителни паркове, като дават инструкции как се ползват различните атракциони. В хотелите местата са за рецепционисти или камериерки. В ресторанта на хотела също има много видове работа - подготовка на ресторанта, подреждане на шведска маса или почистването ѝ. Работят като касиери, продавач-консултанти”, разказа за “24 часа” Станимир Найденов, мениджър на отдела по обменни програми във фирмата посредник “Интеграл”.

Имало е случаи да ги наемат в магазини за лов и риболов или пък на места, където щамповат тениски. Студентите

избират работни места, където се вземат бакшиши, защото според американската култура бакшишът е неизменна част от сметката

А и така по-добре упражняват английския си, разговаряйки с клиентите. Въпреки че за заминаването така или иначе се изисква добро владеене на езика.

По-различна е обаче работата в кухня. Някои отиват повече заради изживяването, отколкото за конкретната работа, разказа Станимир Найденов. Самият той два пъти е бил на бригада в САЩ. Първата година е строял тенти за партита, за да са спокойни домакините, че празник ще има, дори времето да се развали. През втората в заведение за бързо хранене е правел бургери и пържени картофи. 

Последните два сезона показали, че работодателите в САЩ наистина имат нужда от студентската работна ръка, казват и от българската фирма посредник. Затова и доста повишили заплащането, като вече има надници и по 22 долара на час. Масовата обаче е по 15-18.

По колко часа и колко дни в седмицата се работи, зависи от много неща. В увеселителните паркове например водещи са метеорологичните условия. Но има минимален брой часове, за които се плаща, независимо дали вали и дали има клиенти - средното е от 32 до 35 часа на седмица. Това е обещаното минимално възнаграждение от почти всички работодатели. Така студентите ще си докарат към 700 долара седмично, или около 2800 за месец.

Българското знаме, носено от наши работещи там студенти, по време на мач в Масачузетс.
Българското знаме, носено от наши работещи там студенти, по време на мач в Масачузетс.

Максималната продължителност на програмата е 4 месеца за работа плюс 1 туристически месец - смисълът е, освен да изкарат пари, студентите да опознаят страната. (Виж още долу.) Но тъй като се съобразяват с края на сесията и старта на новата академична година, повечето успяват да направят общ престой между 4 и 4 месеца и половина.

Няма значение кой курс си, но обучението

в редовна форма е задължително условие

Има студенти, пътували всяка година от следването си.

Сред особено популярните места за българските студенти на бригада е Оушън Сити в щата Мериленд, където младежите харесват приятната студентска атмосфера. Там има всичко - и магазини, и увеселителен парк.

Друг търсен регион е полуостров Cape Cod в щата Масачузетс с осемте малки градчета, разстоянието между които е 5-10 минути с кола. Пейзажите са много красиви - с типичните американски къщички, морски фарове и много зеленина.

Аляска също е сред предпочитаните дестинации. За някои е твърде далече, за други климатът не е ОК, но има студенти, които я посочват заради спокойствието. Далече от цивилизацията те могат

да видят Северното сияние или диви животни на метри

от себе си като например лосове. Освен това заплащането там заради по-малкия брой желаещи е по-високо, разказват преминали през програмата. Там също студентите ни работят основно в хотели.

Българите избират и щати като Вирджиния, Южна и Северна Каролина, по-рядко стигат до Западното крайбрежие.

Българка, стажуваща в САЩ по програмата, развява националния трикольор над Гранд каньон.

СНИМКИ: ИНТЕГРАЛ
Българка, стажуваща в САЩ по програмата, развява националния трикольор над Гранд каньон. СНИМКИ: ИНТЕГРАЛ

Какво представлява програмата Work and Travel

Work and Travel е американска програма, която се администрира от Държавния департамент на САЩ. Целта ѝ е културен обмен, защото събира младежи от цял свят, като им дава възможност не само да заработят пари в САЩ, а да опознаят американския начин на живот, да упражнят езика си, да създадат приятелства. В крайна сметка и да подпомогнат икономиката на страната, която има нужда и от тяхната работна ръка. “Те от своя страна споделят своя език и култура с приемните общности и осигуряват взаимноизгоден културен обмен”, казват домакините.

Програмата е “Работа и пътуване”, защото насърчава младежите през последния месец да пътешестват из различни щати. Затова и е предвидено престоят им да е близо половин година - 4 месеца, през които са на предварително договорената работа, и месец допълнителен престой в САЩ за туризъм и забавления.

Студентите в летните бригади пътуват под покровителството на акредитиран спонсор. Американският спонсор е директно отговорен за намирането на подходяща работа за студентите, както и за цялостния успех на програмата, обяснява на официалната си страница полоството на САЩ у нас. Има оторизирани български агенции, които са посредниците между спонсора и студентите, “Интеграл” е сред най-популярните.

Кандидатът сам си поема таксата за виза - 160 долара, плюс SEVIS такса от 35 долара и самолетния билет.

Държавният департамент на САЩ е открил специална 24-часова безплатна телефонна линия, за да помогне на младежите при разрешаването на проблеми или оплаквания, които могат да възникнат (номерът е 1-866-283-9090).

Ако искате да смените своята работа, докато сте в САЩ, трябва да уведомите американския си спонсор за това ваше желание, за да се извърши съответното проучване на предложения работодател, обясняват от посолството.

“И най-важното, не забравяйте да се забавлявате! В допълнение на това, че програмата за лятна бригада е изключително ценен трудов и културен опит за всички студенти, които участват, в крайна сметка тази програма е просто едно голямо забавление”, напомнят от мисията на САЩ.