Средната ще е 690 лв., не е ясно какво става с тавана

Имало още 9 варианта, но този е най-харесван в коалицията

От 1 юли пенсиите да се увеличат с 10% чрез завишено швейцарско правило вместо с 6,1 на сто, както бе предвидено в бюджета. Допълнително всички пенсионери да продължат да получават и досегашния ковид бонус от 60 лв., но под ново име - антиинфлационна добавка.

Така минималната пенсия с бонуса ще се вдигне с 37 лв. и ще стане 467 лв. Средната пък ще стигне 690,30 лв.

Тази схема за актуализацията на бюджета, при която няма да има изненадан пенсионер с по-малка сума и която да компенсира и инфлацията и през юли, обсъжда правителството. Това е вариантът, който среща най-голяма подкрепа и сред четирите управляващи партии, стана ясно след заседанието на коалиционния съвет в понеделник. Само

продължаването на добавката от 60 лв. ще струва още около 720 млн. лв.

до края на годината. Още толкова излиза и увеличението на пенсиите с 10% с актуализацията от 1 юли. Но 416 млн. лв. от тях са предвидени и в сегашния бюджет, тъй като в него бе заложено увеличението с 6,1% по швейцарското правило.

Общо 10 варианта за вдигане на пенсиите от 1 юли пък обсъди във вторник работна група от експерти на социалното и финансовото министерство. Тя трябва да е изчистила предложенията си до края на май, за да може през юни те да се вкарат за обсъждане в Народното събрание.

Едно от тях е и вариантът за осъвременяване на пенсиите с процент, който да компенсира 100% инфлацията и нарастването на средноосигурителния доход за 2021 г. Това ще увеличи пенсиите с около 18-18,5% от 1 юли. Само това ще вдигне минималната пенсия от 370 на 439,56 лв., а ако се прибави и новата добавка от 60 лв., тя ще стане 499,56 лв. Средната с бонуса пък ще е 740,72 лв.

Социалният министър Георги Гьоков обясни в интервю за “24 часа”, че в коалицията има разбиране за продължаване на добавката и 10% ръст от 1 юли, но той иска от 1 октомври да има още едно вдигане. То да бъде с преизчисление на пенсиите с осигурителен доход от 2021 г., предлага той.

Георги Гьоков
Георги Гьоков

“По съвсем груби сметки всичко това ще струва около 5 млрд. лв. повече от сегашните разходи за пенсии - това притеснява финансовото министерство.

Струва си да се направи такъв разход, за да можем да възстановим справедливостта и доверието в системата.

По този начин ще заличим и разликите между новите и старите пенсионери”, обясни вчера Гьоков.

Правят се и разчети за вдигането на пенсиите от 1 октомври с актуален осигурителен доход от 2018-а, 2019-а и 2020-а.

Ако се ползва обаче осигурителен доход от 2018-а г., поне половината от пенсионерите ще останат без стотинка увеличение. Въпреки това само за месец това увеличение ще струва около 185 млн. лв., а общо от октомври до декември цената е 555 млн. лв. За цялата следваща година ще са нужни още 2,286 млрд. лв.

Независимо за коя година се вземе средният осигурителен доход, на преизчисление не подлежат пенсиите, които не са свързани с трудова дейност - социалните за старост и инвалидност, персоналните и тези за особени заслуги.

Без преизчисление ще останат и хората с пенсии за трудова дейност, за които не е сметнат индивидуален коефициент. Не е изгодно още за тези с действителен размер под минималния. Без увеличение ще са и тези пенсии, чийто размер е изчислен от по-малък осигурителен доход, но заради прилагането върху тях през годините на швейцарското правило са достигнали суми, по-високи от тези след преизчислението.

Без актуализация ще бъдат хората, ограничени от тавана на пенсиите.

От 2008 г. не е правено преизчисление с актуален среден осигурителен доход. Затова разликата в парите на хора с еднакви доходи и професии, но пенсионирани в различни години, може да стигне и до 50%.

Друг вариант е пенсиите да се вдигнат

с по-висок коефициент за стаж, който да е 1,5,

при 1,35 сега. Ще струва около 140 млн. на месец, или общо 840 млн. лв. до края на годината. Това ще доведе до средно увеличение със 17%.

В сегашния бюджет не е предвидено увеличение на тавана на пенсиите. Така около 34 хил. души ще останат ограничени от него до края на годината. В работната група се обсъжда той да падне или поне да се вдигне до 3400 лв. - колкото е сега максималният осигурителен доход.

В момента действителните пенсии на над 1000 души са над 3500 лв. и по този начин само те ще останат ограничени от тавана.