Ще имаме дългосрочни доставки на газ за България. Това заяви в интервю за БНТ министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, който е на посещение у нас. 

Преди дни Шахбазов се срещна с премиера Кирил Петков.

България е една от страните, които получават този газ непосредствено през интерконектора Гърция - България. На първия етап на Южния газов коридор този интерконектор има голямо значение, каза министър Парвиз.

Чрез проекта на Южния газов коридор България е пряк партньор за Азербайджан. "Днес тази инфраструктура ни обединява и затова България е много важен за нас партньор в тази област", заяви министърът на енергетиката на Азербайджан, 

България има достатъчно разклонена мрежа от интерконектори със своите съседи. Така че, ако азербайджанския газ попада на българския пазар и днес той вече се доставя на този пазар, то когато интерконекторът Гърция - България бъде готов, доставките ще нараснат, обеща Парвиз. И естествено, през България азербайджанският газ ще може на практика и чрез другите интерконектори да попадне в съседните страни.

Азербайджан ще изпълнява своите задължения, това ще бъде сигурно и дългосрочно, съобщи още министър Парвиз Шахбазов.

"Сега ние работим върху разширяването на Южния газов коридор и когато тази инфраструктура бъде приведена в съответствие, разбира се в рамките на дадения проект, ние ще увеличим доставките на природен газ от Азербайджан за Европа".

"Днес ние работим за това, до края на годината да увеличим доставките на договорения природен газ и за да бъде постигнато интерконекторът между Гърция и България да бъде предаден за експлоатация. Щом това бъде направено, съответно и доставките на договорения природен газ за България ще бъдат увеличени".

Азербайджан и България може по-нататък да разглеждат и проекти в сферата на зелената енергетика, те са много актуални, каза в интервюто министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.