Доставките ще са поне за два месеца, после идва повече от Азербайджан на ниска цена

Доставки на втечнен природен газ от САЩ е договорил от юни на цени под тези на “Газпром” премиерът Кирил Петков на срещата си с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Новината бе съобщена от правителствената пресслужба.

Харис поздравила България за решителните действия, с които отстоява енергийния си суверенитет. Петков посочил, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на страната ни наред със солидарната подкрепа на ЕС.

Според дългосрочния договор с руската компания страната ни получаваше гориво за 70-75 евро за мегаватчас преди доставките да бъдат спрени заради отказа ни да плащаме в рубли.

“24 часа” научи, че премиерът е договорил доставки за 2 месеца на цена, по-евтина от руската към момента, в който “Газпром” спря доставките. След този период се очаква у нас вече да има допълнително количество от евтиния азерски газ.

Експерти предположиха, че количествата от САЩ ще се оценяват според котировките за втечнен газ на “Хенри хъб”. Справка показа, че фючърсите за юни там са 7,6 долара за милион британски термални единици, което прави към 22 долара за мегаватчас.

Това са брутално ниски цени за европейските пазари - за сравнение на нидерландската борса TTF юнските фючърси на 11 май бяха с цена от 93,9 евро за мегаватчас.

Търговци на газ казват, че това е цена на производител. След това идват разходите за втечняване, транспорт с танкер до терминал за втечнен газ, за регазификация и транспортиране по тръбопроводи. Поради това крайната цена можело да е около три пъти по-ниска, което също било огромно намаление.

Иван Топчийски - председател на борда на директорите на “Булгаргаз”, коментира, че цените на “Хенри хъб” са за дългосрочни договори от по 10-15 г. Той припомни, че през февруари, когато е бил с вицепремиера Асен Василев на посещение в САЩ, са имали разговори с доставчици на втечнен газ и те били готови за сделки, но за 2024-2025 г.

Топчийски заяви, че е възможно търговци да направят отстъпки от цената на газа за България сега, за да пробият дългосрочно у нас. Нашият пазар бил средно голям - става въпрос за 2 млрд. куб. м извън азерските доставки.

Газови експерти коментират, че спирането на горивото от страна на “Газпром” за България настъпило в благоприятен момент. Заради локдауна в Китай, наложен от новите онгища на коронавирус, цените на азиатската тихоокеанска борса са паднали до 70-75 евро, което е с 30% по-надолу от TTF.

В четвъртък “Булгаргаз” обяви прогнозата си за цена на газа за юли и тя е 142,11 лв. за мегаватчас. Действатащата в момента е 142,59 лв. Решение КЕВР се очаква да вземе на 13 май.