"Лукойл" обяви, че купува 100% от руския бизнес от британско-холандския гигант Shell, по-специално мрежа от бензиностанции и завод за смазочни материали в Тверска област. Това бе обявено днес на сайта на компанията.

Активите на Shell Neft включват 411 станции за търговия на дребно, разположени предимно в Централния и Северозападния федерални окръзи на Русия, и завод за смесване на смазочни материали, разположен в Тверска област. Продажбата ще бъде завършена след одобрението й от Федералната антимонополна служба.

„Придобиването на висококачествени бизнеси на Shell в Русия се вписва добре в стратегията на ЛУКОЙЛ за развитие на своите приоритетни канали за продажба, включително търговията на дребно, както и бизнеса със смазочни материали“, казва Максим Донде, вицепрезидент на ЛУКОЙЛ по продажбите на рафинирани продукти.

„Нашият приоритет е благосъстоянието на нашите служители“, каза Хуиберт Вигевено, директор надолу по веригата на Shell. „Съгласно тази сделка повече от 350 души, наети в момента в Shell Neft, ще се прехвърлят към собственик на този бизнес.??

В началото на март "Шел" обяви, че прекратява работата си пазара в Русия.