Средствата за компенсации за бизнеса за тока не могат да бъдат осигурени напълно от държавните производители на електрическа енергия според министъра на енергетиката Александър Николов.

Това стана ясно от думите на председателя на Българската стопанска камара Добри Митрев след срещата му с енергийния министър. В нея участваха работодателските организации и синдикатите, предава БТА.

Министерството на енергетиката обяснили, че без намесата на Министерството на финансите не биха могли да се справят, но негови представители не присъствали на срещата. 

"При срещата с министър Николов ние обърнахме внимание, че водим разхвърляни разговори. В Министерски съвет ни казаха да отидем да се разберем с Министерство на енергетиката. В Министерство на енергетиката ни казват, че са дотук и не могат без Министерски съвет и финансовото министерство. Явно трябва среща, на която да се съберат всички, за да се разберем не дали, а как", каза от своя страна президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Темата за цената на природния газ и евентуалните компенсации за бизнеса не е била обсъдена.

Категорични сме за нашите предложения и не можем да отстъпим от тях, коментира пред журналисти Митрев. По думите му все пак има шанс да се намери решение за компенсациите за тока, но това зависи от премиера, правителството и Министерския съвет.

Национално представителните работодателски организации - АИКБ, БСК, БТТП, КРИБ и Съюзът на стопанска инициатива съобщиха вчера, че излизат на национален протест за сигурна енергия на достъпни цени на 18 май, от 12:00 до 17:00 часа, пред Министерския съвет.

Бизнесът настоява за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо, компенсация в размер на 75 на сто от разликата между средномесечната цена за съответния месец на борсата и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от свръхпечалбите на производителите на енергия.

Работодателите искат също: разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с "Газпром експорт", да бъде поета като компенсация от бюджета, разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени, както и програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, работодателите предупредиха, че ще поискат оставка на правителството и акцентираха, че техният протест не е политически.