Зам.-министърът на земеделието Момчил Неков обсъди системите за етикиране на предната страна на опаковката с италианската „Федералиментаре“ – федерация на производителите на храни, съобщиха от аграрното министерство.

Представители от Италия бяха Рафаеле Де Лутио – отговорник за международните отношения на федерацията, както и бивш посланик, и Киара Мария Петро – директор на ИЧЕ – Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина.

Трябва да върнем здравословната диета на българина и да повишим информираността за качеството на храните, заяви Неков.

Гостите представиха италианската система за етикиране на предната страна на опаковката Nutrinform Battery. Лутио изтъкна, че е важен балансът на цялостната диета, както и образованието свързано със здравословното хранене в училище.

Темата за етикирането на предната страна на опаковката е обсъдена на заседание на Националния съвет по храните и предстоят разговори със заинтересованите страни, посочи Неков.

Зам.-министърът коментира българските храни, за които е научно доказано, че допринасят за дълголетието, например киселото мляко, както и други здравословни навици, наследени от миналото. Неков обсъди с италианските представители възможностите за сътрудничество и информационни кампании за насърчаване на устойчивото потребление на здравословни и безопасни храни.

Лутио акцентира върху положителните резултати на въведената преди години в Италия програма за отглеждане на зеленчуци в малки градини в училищата. Кампанията се е развила паралелно с друга, свързана със здравословното хранене в училищните столове. Резултатът е повишен интерес на учениците към пресните плодове и зеленчуци, както и намаляване на затлъстяването при децата от 2007 г. насам.

Момчил Неков заяви, че земеделското министерство си е поставило за цел да развива информираността за българските кулинарни традиции, да създаде условия за ръст при производството на традиционните продукти и на храни, които показват разнообразието в различните региони.