Край на терора на събирачите на дългове и допълнителните такси, обеща вицепремиерът, след като депутатите гласуваха
закона на първо четене

Край на терора на събирачите на дългове по домовете и допълнителните такси, с които се товарят клиентите на колекторските фирми. Обещанието даде вицепремиерът Корнелия Нинова, след като депутатите приеха на първо четене закон, който урежда дейността на фирмите. И опозиция, и управляващи обаче предупредиха, че ще има много промени по него и си дадоха максималния 28-дневен срок за прекрояване.

Нинова, която е инициатор за приемането на закона, призова депутатите да се запознаят със секретен доклад на ДАНС. В него проблемът с колекторските фирми бил описан като заплаха за националната сигурност, а те и собствениците им били посочени поименно.

“Изправяме се срещу интереси за 4 млрд. лв., хората, които оперират на този пазар, не са за подценяване, неслучайно години наред този закон не може да пробие в нито един парламент”, предупреди Нинова.

Целта на закона е и да изсветли финансовите потоци в този бизнес. Промените регулират отношенията между кредиторите и потребителите, уреждат статута на фирмите, които извършват тази дейност и ги вкарват в регистър.

Задлъжнелите към колекторски фирми ще получават покани за доброволно изпълнение на дълга си. Колекторите нямат да имат право да искат по-голяма сума от тази, която е в първоначалното задължение - нямат право да начисляват такси и комисионни, които събират за себе си и с които един дълг от 50 лв. става 500 лева. Ще се плаща само основното задължение и единствено законната лихва за забавяне.

Текстовете, приети от депутатите на първо четене, предвиждат при неизпълнение, да има сериозни санкции и глоби за колекторските фирми - ако например се осъществява дейност по събиране на дългове без регистрация в специалният регистър текстовете предвиждат от 5 до 15 хил. лв. глоба, а на еднолични търговци и юридически лица имуществена санкция в размер от 10 до 50 хил. лв.

Опозицията критикува промените с аргумента, че покриват едва 17% от дълговете и извън обхвата на закона остават банковите, ипотечните и потребителските кредити, както и бързите. Според Нинова обаче основното, което законът урежда, са именно потребителските и бързите кредити. “Европейската директива за банките ще бъде транспонирана и това зависи от вас”, обърна се тя към депутатите.