Съединените щати разработват мерки за подкрепа на България след прекратяването на доставките на газ от Русия, заяви днес помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид. Тя говори на изслушване в сенатската комисия по външните отношения, което беше предавано на живо на сайта на Конгреса.

"Искам ясно да заявя, че администрацията (на президента Джо Байдън) в пълна степен подкрепя България", каза Донфрид.

Тя припомни, че Русия е взела решение да спре доставките на газ за Полша и България.

"Полша вече се движеше в посока отказване от руската енергия, така че тя може да се справи с това сравнително добре. България е много по-уязвима", обобщи Донфрид.

Тя подчерта силната подкрепа, която е получил българският премиер Кирил Петков при посещението си в Съединените щати тази седмица. "Имам колеги, които работят буквално всеки ден с премиера Петков, за да помогнат на България да обмисли как да се справи с това. . . как ние можем да им помогнем да си осигурят необходимите доставки", отбеляза Донфрид.

Тя посочи, че като цяло САЩ се стремят да оказват помощ на европейските страни в тяхното търсене на алтернативни доставчици на ресурси. "Смятам, че нашата роля тук се изразява в това да помогнем на европейците да намерят алтернативни доставчици. И американският втечнен газ тук играе ключова роля", заключи Донфрид, предава БТА.