Украинската реколта от зърно през тази година ще е доста по-малка от миналогодишната, тъй като половината от обработваемата земя със зимна пшеница е разположена в райони на интензивни военни действия или окупирани от руските сили. Това заяви днес министърът на аграрната политика и прехраната на Украйна Микола Солски, цитиран от Ройтерс.

Тазгодишната реколта ще е много под миналогодишната, но все още в достатъчно големи количества, каза Солски в Щутгарт преди срещата на земеделските министри от Г-7, предава БТА.

Няма да можем да избегнем факта, че ще имаме големи загуби на пшеница, добави той, според официалния му преводач.

Министърът каза, че очаква да се наложи от страната да бъдат изнесени допълнителни 30-40 милиона тона зърно. Той добави, че е необходимо Украйна и съюзниците й да работят за прекратяване на блокадата на черноморските пристанища за експорт на зърно. Според него балтийските пристанища могат да предложат логистични възможности за износ.

Междувременно в кулоарите на срещата на Г-7 германският министър на прехраната и селското стопанство Джем Йоздемир определи като "отвратителни" кражбите на зърнени култури, за които са обвинявани руските войски в Украйна, предаде Франс прес.

На срещата днес и утре в Щутгарт земеделските министри на страните от Г-7 ще търсят начини да помогнат на Киев да изнася продукцията си.

Русия краде и конфискува стоки и зърнени култури в Източна Украйна, заяви Йоздемир, подчертавайки, че това е особено отблъскващ начин за водене на война.