Работници от фабриката за автомобили на Фиат в Крагуевац протестираха днес заради решението на ръководството на компанията за две години да замрази работата на фабриката заради подготовката на производството на електрически автомобил, съобщи белградската агенция Бета. На служителите е било предложено или да заминат да работят в чужбина, или да получат компенсация.

Работниците се събраха в 12 часа пред входа на фабриката и тръгнаха към центъра на Крагуевац с намерението да блокират движението. Те настояват да разговарят с представители на държавата и ръководството на компанията, но без участието на синдикатите. Към работниците се присъединиха и граждани, които скандираха "Вучич е крадец", а полицията следеше движението на колоната.

Председателят на Независимия синдикат във фабриката Саша Джорджевич заяви, че този синдикат преди всичко ще настоява от ръководството на фабриката да даде по-добри компенсации за онези работници, които не могат да отпътуват да работят в една от четирите фабрики на Фиат в Чехия, Словакия, Германия или Италия.

Компанията "Фиат Крайслер автомобили Сърбия", която от неотдавна е в състава на компанията "Стелантис", обяви, че ще произвежда електрически автомобил, поради което планира замразяване на производството до 2024 г., а вчера предложи на работниците работа в една от четирите фабрики в Чехия, Словакия, Германия или Италия или компенсация.

Заплатите в четирите фабрики са различни, в зависимост от страната, в която се намират предприятията. Кметът на Крагуевац Никола Дашич прие днес делегация на работници от фабриката за автомобили Фиат Крайслер. Пред насъбралите се работници, които според оценката на полицията са били над 1500, кметът заяви, че се полагат всички усилия да бъде запазено всяко работно място. Борим се за всяко работно място и за перспективата на фабриката. Това е въпрос преди всичко за правителството на Сърбия, заяви кметът на Крагуевац.

Според изявления на работници, дадени за агенция Бета, те са готови да работят и за минимална заплата, само да не заминават в чужбина.